Грипната епидемия ще ни връхлети в края на януари и

...
Грипната епидемия ще ни връхлети в края на януари и
Коментари Харесай

Грипът ни връхлита в края на януари

Грипната зараза ще ни връхлети в края на януари и началото на февруари идната година. Това предвидиха от Министерството на здравеопазването, базирайки се на данните на експертите. На този стадий равнището на активност на епидемиологичния развой на грип и остри респираторни болести в България продължава да нараства последователно.

В седмицата 26 ноември - 3 декември общата заболеваемост е 118,3 души на 10 000 индивида. Сред следените общо 381 400 лица от всички възрастови групи са регистрирани 4512 случая на остри респираторни болести.

4071 са били случаите през миналата седмица. Очаквано с най-висока заболеваемост е възрастовата група 0-4 година, следвана от възрастовата група 5-14 година

Първите позитивни проби за грип от началото на сезона са получени през миналата седмица. Доказани са 3 грипни вируса A(H1N1) и един грипен вирус A(H3N2). През идващите няколко седмици броят на болните последователно ще се усилва, с цел да стигне своя пик в края на януари и началото на февруари.

Характерно за грипа е ненадейно настинка, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Заразяването става по въздушно-капков път - посредством кихане и кашляне. Честото миене на ръцете и положителното проветряване понижава опцията за заразяване от близките предмети и повърхности.

Най-честите затруднения при грипа са остри вирусни бронхопневмонии, сложни за диагностика и за лекуване. Съветите към жителите са да потърсят лекарска помощ и при най-малкото подозрение, че се разболяват от грип, а не да прибягват към самолечение. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР