Грипната епидемия е в своя разгар не само в България,

...
Грипната епидемия е в своя разгар не само в България,
Коментари Харесай

Ето как се лекуват от грип у нас и в Европа

Грипната зараза е в своя кипеж освен в България, само че и в Европа. И до момента в който тук-там пикът отминава, то на други най-високите равнища на заболеваемост занапред се чакат. 

По данни на СЗО, грипът лишава годишно живота на към 500 000 души. Всяка зима сме очевидци на претъпкани лечебни заведения, както и на лекари, които не могат да одобряват всички пациенти в потребност, а тук-там – даже аптеки с изчерпани количества медикаменти. Според здравните управляващи имунизацията против грип е един от сполучливите способи за предварителна защита. 

Умора, температура, кашлица и главоболие, в случай че картината ви наподобява позната, то евентуално сте в плен на сезонния грип. А по какъв начин се лекуваме? И у нас и в чужбина, в случай че положението не се утежни... не търсим доктор, споделя Народоосвободителна въстаническа армия.

Според Вичко Асенов от Монтана лечението протича с чай и аналгин и минава за 3-4 дни. " Аз съм прекарал грипа и не съм пил нищо. Само това ", изясни той.

Георги Иванов пък се лекува с аналгин и парацетамол първоначално и след това отива при лекар, в случай че не мине. Силван пък споделя, че доста рядко боледува. " Преди 3 седмици хванах вирус. Обадих се на персоналния ми доктор, само че сега има доста заболели и той ми даде час чак след 2 седмици. Вкъщи имах парацетамол, за 2 дни смъкнах температурата с него, а за кашлицата си купих сироп ", споделя той.

Медици обаче споделят, че пациентите ги навестяват при потребност. " Търсят повече персоналния доктор, по-малко е самолечението. Особено с електронните предписания успяхме да изпълним някакъв контрол и считам, че това е по удачният вид - с цел да знаем тъкмо кого с какво лекуваме ", съобщи доктор Красимир Манасиев, общопрактикуващ доктор.

Повече отмора, сън, вода и парацетамол – това са формалните инструкции на британското здравеопазване за лекуване на грип. Изрично е посочено, че антибиотици не се предлагат, защото няма да облекчат признаците или да ускорят възобновяване на болния. Затова и когато се разболеят, хората не виждат смисъл да отидат при доктор. Правят го, единствено в случай че продължат да имат температура или да кашлят над седмица.

И във Франция парацетамолът е универсалното лекарство за всичко и всички.
Антибиотик при грипни положения не се изписва. Френската здравна система е една от най-щедрите към пациента. Здравната каса и спомагателното обезпечаване могат да възстановят сумата платена за медицински прегледи и услуги, а в аптеката медикаментите с рецепта не се заплащат.

" Медикаментите са покрити от Здравната каса. За някои медикаменти може да се наложи заплащането на избрана, дребна сума, само че тя може да бъде покрита от спомагателното здравно обезпечаване на пациента. Ако обаче желаете да се лекувате с по-натурални средства – като хомеопатия или етерични масла - тях Касата не поема ", изяснява Силван.

Ако НЗОК не поема нито медикаментите, нито хомеопатията, то постоянно може да потърсите помощ от домашната аптечка. Имате ли ракия, може да спестите и от парацетамол. Защото в Монтана споделят, че медикаментите са доста скъпи.

Във Франция първите три дни от болничния не са платени. Мярката цели да откаже работещите да вървят на доктор, в случай че признаците не са съществени. Срещу грип и затрудненията от него, се предлага ваксина, само че тази зима едвам 38% от уязвимите французи са избрали да я слагат.

Във Великобитания, здравните управляващи са уверени, че почналата през септември масирана акция за имунизиране против грип и ковид, ще отбрани най-уязвимите групи. Тя обхвана най-възрастните и децата.

" Грипът може да бъде доста съществено заболяване за децата. Миналата година над 10 хиляди трябваше да бъдат признати в болница, само че детската противогрипна ваксина може да понижи с до 2/3 риска детето да се нуждае от болнично лекуване ", изясни доктор Катрин Карни.

Затова от ден на ден родители дават единодушие детето им да бъде имунизирано, а учениците са в клас, даже да кашлят и кихат. " За множеството деца на възраст над две години имунизацията е просто елементарен спрей за нос и това е задоволително, с цел да им обезпечи добра отбрана през зимата против грип. Ваксини се оферират на всички здрави деца в учебно заведение. Ако желаете детето ви да бъде имунизирано, просто се подписвате и имунизирането става в учебно заведение ", добавя доктор Карни.

В Монтана доктор Красимир Манасиев споделя, че по Националната стратегия за безвъзмездна имунизация над 80 % от неговите пациенти над 65 години са ваксинирани против грип. При по-младите процентът е два пъти по-малък.

" За сезон 2023/2024 противогрипните ваксини първо бяха декларирани авансово по лист и по-късно минавах и подканях моите пациенти персонално да се имунизират, изключително тези над 65г възраст ", означи той.

Във Франция, Силван има вяра в предварителната защита след имунизация и съжалява, че тази есен е пропуснал да го направи. " Всяка есен си върша и противогрипна ваксина. Тази есен не го направих и карах много тежък грип, само че стартира ли новата акция наесен, наложително ще се имунизирам ", дава обещание си той.

Грипният вирус е деен от ноември до април, а тук-там пикът на епидемията към момента не е доближат. Във Франция, здравните управляващи взеха решение да удължат имунизационната акция до края на февруари. Обикновено степента на успеваемост на имунизацията е сред 40 и 60% и зависи от вида на вируса.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР