Грипна епидемия предстои да бъде обявена в София до една

...
Грипна епидемия предстои да бъде обявена в София до една
Коментари Харесай

Грипът пълзи! До две седмици епидемия и в София

Грипна зараза следва да бъде оповестена в София до една две седмици. Това заяви националният съветник по микробиология и шеф на Националния център за заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.
Заболелите от грип все още, единствено за последната седмица са към 48 000 души в страната, разясни той.
Перник към този момент е в зараза от събота. Женските и детските съвещания са прекратени, свижданията в лечебните заведения са неразрешени, не се вършат и имунизации, а болничното заведение е в подготвеност да разкрие самостоятелен бранш, в случай че случаите набъбнат. От пенеделник до сряда учениците там са във почивка.
Очаква се след 14 дни да спрат плановите интервенции и в столичните лечебни заведения, откакто епидемията бъде оповестена.
"Решението за оповестяване на епидемиологични ограничения в дадена област е по предложение на локалното Районната здравна ревизия и се взима от локалната администрация. Фактически за епидемиологичната конюнктура в страната можем да кажем, че някои от областите имат една доста нараснала заболеваемост. Това са Пазарджик, Смолян, София-област, Сливен ", сподели ощи проф. Кантарджиев и добави, че за последните пеш дни са потвърдени 5 случая на пандемичен грип, известен повече като свински.
По думите на проф. Кантарджиев инфекцията поразява предпочитано младежи, по-пълните, бременни дами и страдащите от хронични болести.
Втрисания, висока температура хрема и кашлица са първите признаци. За разлика от острите респираторни болести при него има остри болки в ставите и мускулите, и поваля на легло за часове.
Понякога при възрастните хора той може да стартира с дихателна непълнота, при бебедата и по-малките деца с учестено дишане.
Проф. Кантарджиев съобщи пред "Монитор ", че при такива признаци лекуването е болнично, от време на време пациентът е слаган и на командно дишане.
По информация на държавния здравен контрольор доктор Ангел Кунчев пикът на грипната зараза ще е в края на януари и началото на февруари.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР