Грипна епидемия е в сила от днес в Пловдивска област.

...
Грипна епидемия е в сила от днес в Пловдивска област.
Коментари Харесай

Сутрешните новини от регионите на Пловдив, Пазарджик и Смолян на 22.01.2024 г.

Грипна зараза е в действие от през днешния ден в Пловдивска област. Тя ще продължи до края на седмицата, 28 януари. Решението е на Областният действен щаб. Болните от грип и остри респираторни болести в региона са 17%, заяви шефът на РЗИ Пловдив доктор Сийка Димчева. Заради епидемията се стопират профилактичните прегледи за деца и дами, както и имунизациите. Ограничават се и свижданията в лечебни заведения и домове за остарели хора, а в детските градини и учебните заведения е въведен засилен филтър с учестена стерилизация и по-често проветряване на пространствата. От РЗИ наблюдават данните и в случай че има завишение на заболелите, ограниченията против грип може да бъдат удължени и идната седмица.

В Смолянско записаха най-мразовитото утро от началото на зимата. Температурите в Чепеларе паднаха до минус 15 градуса, на Рожен живакът сподели минус 12, а в Смолян и Девин - до минус 11. Най-топло е било в Златоград - минус 3.8 градуса. В Пампорово, в региона на хижа “Студенец ” градусите са били от минус 10, а снежната завивка от 40 см, по данни на Планинската избавителна работа. Пътните настилки в региона са отчасти заледени, тук-там и заснежани, само че обработени и проходими при зимни условия, осведомят от Областното пътно ръководство в Смолян. Единственото ограничаване е за тежкотоварни коли с маса над 12 тона с ремаркета и полуремаркета по направлението Доспат - Батак.

Създаване на работна група за водоснабдяването на Пловдивска и Хасковска област от Каскадата „ Доспат – Въча “ се желае от министъра на районното развиване. Това стана ясно след среща с специалисти за обмисляне на водоснабдителната система за двете области. Областният шеф на Пловдив, доктор инж. Илия Зюмбилев, акцентира значимостта на плана и проблемите с качеството на водата в района. Той изясни, че въпросът е предаден до министъра на районното развиване, само че към момента не са подхванати дейности. При реализация на плана се чака икономисване от към 2 млн. лв. месечно от разноски за електрическа енергия. Зюмбилев пое ангажимент да следи развиването на работната група, която би трябвало да бъде основана до края на месеца.

Арменската общественост в Пловдив означи две години от гибелта на учителката Елизабет Вартанян, като сложи паметна плоча в чест на нейния принос за съхраняването на арменската просвета в двора на Основно учебно заведение ”Виктория и Крикор Тютюнджиян ”. Сероп Йозгатлиян, представител на общността, акцентира смисъла на Вартанян за арменската общественост. Плочата бе осветена от пловдивския арменски духовник Храч Мурадян. Вартанян е приета за преподавател №1 в света по арменски език от Министерството на диаспората в Ереван и е обичана от доста генерации пловдивчани.

518 бебета са се родили предходната година в МБАЛ-Пазарджик. Повечето са момчета - 287, а 231 са девойките. Сред тях са 7 двойки близнаци, а най-възрастната родилка е била на 46 години. Данните бяха оповестени във връзка на Деня на родилната помощ, който още веднъж бе маркиран уместно в Областната болница. Празникът стартира с осъществявания на танцьорите от танцов състав “Чудесия “. Празничен водосвет за здраве отслужи отец Димитър от църквата „ Света Петка “.

Дарик ще бъде като един барометър и ще продължава да дава отговор на " повика на времето ". Радиото е при започване на качествено нов стадий на развиване, който ще е годен за идващите 29 години. Това съобщи в особено изявление за Дарик, във връзка 31-вия рожден ден на националната медия, астрологът от Пловдив Петър Петров. Доверието остава основно, а аудиторията ще се интересува от ден на ден от културни вести и тематики, свързани с духовното развиване. Според него фактът, че хората " откликват " на предаванията и новините на Дарик, е заложен в развиването на радиото. Екипът на медията към този момент е научил своите уроци и напредъкът на Дарик е по лъкатушен път нагоре, демонстрира още наталната карта.

Информации на Лалка Златанова, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР