Грипът се завръща в Европа по-бързо от очакваното тази зима,

...
Грипът се завръща в Европа по-бързо от очакваното тази зима,
Коментари Харесай

Сезонният грип се завръща в Европа по-бързо от очакваното

Грипът се завръща в Европа по-бързо от предстоящото тази зима, което основава терзания от продължителна " двойна зараза " дружно с COVID-19, съобщи Ройтерс.

Появи се и нов термин " туиндемия ".

Сезонният грип беше съвсем липсващ предходната година поради разпространяването на новия ковид. Наложените строги ограничаващи ограничения, носенето на защитни маски и обществената отдалеченост поради пандемията от COVID-19 не разрешиха на сезонната болест да се популяризира в Европа предходната зима, като краткотрайно унищожиха вируса, отнемащ по към 650 хиляди живота всяка година в световен мащаб, сочат данни на Европейския съюз.

Сега обаче обстановката се промени, защото страните разхлабват ограниченията в битката с COVID-19 поради всеобщата имунизация. От средата на месец декември грипни вируси циркулират в Европа по-бързо от предстоящото, предизвести Европейският център за профилактика и надзор на болесттите.

Миналия месец броят на заболелите регистрира постоянен растеж, като доближава най-високото си равнище от 43 души в последната седмица на миналата 2021 година, сочат данните на Европейския център за профилактика и надзор на болесттите и Световната здравна организация.

Това обаче е много под равнищата преди експлоадирането на коронавирусната пандемия - в същия интервал на 2018 година е имало над 400 заболели от сезонен грип в интензивни отделения в лечебни заведения на Стария континент. Настоящите данни демонстрират огромен растеж по отношение на предходната година, когато през целия месец декември е имало единствено един случай на инфектиран със сезонен грип.

Завръщането на вируса може да е началото на извънредно дълъг грипен сезон , който да се проточи до лятото, съобщи пред Ройтерс специалистът Паси Пентинен от Европейския център за профилактика и надзор на болесттите. Според него премахването на ограничаващите ограничения напролет може удължи циркулацията на грипа много след месец май, когато сезонната болест всекидневно изчезва.

" Двойна зараза " може да окаже несъразмерен напън върху натоварените здравни системи, се споделя в отчета на Европейския център за профилактика и надзор на болесттите.

Във Франция, да вземем за пример, към този момент има три района - в това число и този на Париж, които са изправени пред грипна зараза , сочат формалните данни на здравните управляващи. Други са в предепидемична фаза.

Този сезон страната е записала 72 съществени случая на грип, като шест от тях са били с съдбовен излаз.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР