Грипът се завръща в Европа по-бързо от очакваното тази зима,

...
Грипът се завръща в Европа по-бързо от очакваното тази зима,
Коментари Харесай

СЗО предупреждава за нова опасност

Грипът се завръща в Европа по-бързо от предстоящото тази зима, което основава терзания от продължителна " двойна зараза " дружно с COVID-19, сочат данни на Европейския център за профилактика и надзор на болесттите и Световната здравна организация. Появи се и нов термин - " туиндемия ".

Сезонният грип беше съвсем липсващ предходната година поради разпространяването на ковид. Наложените строги ограничаващи ограничения, носенето на защитни маски и обществената отдалеченост не разрешиха на сезонната болест да се популяризира в Европа предходната зима, като краткотрайно унищожиха вируса, отнемащ по към 650 хиляди живота всяка година в световен мащаб, сочат данни на Европейския съюз.

Сега обаче обстановката се промени, защото страните разхлабват ограниченията в битката с COVID-19 поради всеобщата имунизация. От средата на месец декември грипни вируси циркулират в Европа по-бързо от предстоящото, предизвести Европейският център за профилактика и надзор на болесттите. Миналия месец броят на заболелите регистрира постоянен растеж, като доближава най-високото си равнище от 43 души в последната седмица на 2021 година Това е много под равнищата преди експлоадирането на коронавирусната пандемия - в същия интервал на 2018 година е имало над 400 заболели от сезонен грип в интензивни отделения в лечебни заведения на Стария континент. Настоящите данни демонстрират огромен растеж по отношение на предходната година, когато през целия месец декември е имало единствено един случай на инфектиран със сезонен грип.

Завръщането на вируса може да е началото на извънредно дълъг грипен сезон, който да се проточи до лятото, съобщи пред Ройтерс специалистът Паси Пентинен от Европейския център за профилактика и надзор на болесттите. Според него премахването на ограничаващите ограничения напролет може да удължи циркулацията на грипа много след месец май, когато сезонната болест всекидневно изчезва.

Във Франция, да вземем за пример, към този момент има три района - в това число и този на Париж, които са изправени пред грипна зараза, сочат формалните данни на здравните управляващи. Други са в предепидемична фаза. Този сезон страната е записала 72 съществени случая на грип, като шест от тях са били с съдбовен излаз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР