Грипът продължава да е голям проблем в страната, но действително

...
Грипът продължава да е голям проблем в страната, но действително
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова за грипа: Пикът отмина, вълната затихва в края на март

Грипът продължава да е огромен проблем в страната, само че фактически пикът мина. Анализите демонстрират понижаване на циркулацията с десетина %. Първенци остават София област, Габрово и Пазарджик, само че при тях намаляването на заболеваемостта е доста очевидно. До огромна степен се дължи на ограниченията за ограничение на циркулацията на вируса.

Това съобщи в студиото на " България заран " проф. Ива Христова - шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

В по-малка степен понижават случаите в Бургас, Варна, Пловдив и Перник.

Намаляващата заболеваемост в страната ще се резервира в идващите седмици - в продължение на още два месеца, стана ясно още от думите ѝ.
Проф. Христова акцентира, че е доста значимо в този момент да се съблюдават ограниченията: В максимума сме на циркулацията, има голям брой заболели. В идващите 2-3 седмици е значимо строго да се съблюдават противоепидемичните ограничения.

Данните в НЦЗПБ демонстрират безусловно доминиране на грип вид А. От предходната седмица се следи значително покачване при вид Б. Оказва се, че симптоматиката е прекомерно сходна, като в някои случаи при вид Б има по-тежко протичане и затруднения.

" При грипа остава суха и продължителна кашлица, която води до болки в гръдните и коремните мускули ", означи проф. Христова.
Вече по-малко мислим за Ковид-19, само че в НЦЗПБ не престават да потвърждават значителен брой случаи. Умерено повишение на случаите е следено през ноември. След това гладко случаите са намалявали. В момента коронавирусът е на ниско равнище, само че продължава да циркулира, изясни гостът.

" Не се тестваме задоволително, само че спрямо предишното се тестваме повече. Има хубава наклонност на рационална осъзнатост. Хората схванаха, че за грип има доста ефикасни средства, които безусловно на другия ден те подвигат на крайници. Тестовете са налични в аптеките, не всеки може да стигне до доктор. Ваксинацията за грип тази година беше на по-високо равнище. Сега от ден на ден се носят маски на публични места ", сподели още проф. Христова.
Тя чака към края на март да затихне грипната вълна у нас. Остава заплахата от морбили, само че към момента нямаме потвърден случай. Скарлатината стои на равнища от към 300 случая на седмицата, а варицелата - сред 700 и 900 случая на седмица.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР