Грипът нахлу в Пловдив още преди коледните празници. Първият потвърден

...
Грипът нахлу в Пловдив още преди коледните празници. Първият потвърден
Коментари Харесай

Грипът изпревари Дядо Коледа в Пловдив

Грипът нахлу в Пловдив още преди коледните празници. Първият доказан случай през сегашния сезон беше регистриран при започване на седмицата. Той е бил открит при пациент по време на обзор в заведение от извънболничната помощ. Мъжът е бил инфектиран с грип " А ", предписани са му лекарства и му е приложено лекуване, оповестиха от Регионалната здравна ревизия. 

" С оглед на сезона записваме увеличение на броя на острите респираторни болести. Това се дължи на обстоятелството, че хората не съблюдават наложените ограничаващи ограничения, които бяха по време на Коронавирус пандемията, като носенето на предпазни  маски и спазването на отдалеченост ", съобщи доктор Таня Учорджиева от РЗИ. 

" Първите 24 часа са най-важни, з​а да се овладее болестта. Ако болният има температура, кашлица, настинка, болки в мускулите и ставите, повръщане и главоболие, най-добре е незабавно да се обади на персоналния си доктор и да стартира лекуване вкъщи, с цел да не разнася инфекцията ", сподели за " Марица " доктор Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област. По време на лекуването би трябвало да се одобряват огромни количества топли питиета - чай, мляко, даже компот, предлага лекарят и прибавя, че към момента не е късно да се слагат противогрипни ваксини.

През последната седмица във възрастовата група от 0 до 4 години заболеваемостта от остри инфекции е 588 на 10 000, от 5 до 14 години е 334 на 10 000, от 15 до 29 години - 148 на 10 000, от 31 до 64 е 39  на 10 000 и над 65 е 41 на 10 000. Средната стойност е 115 на 10 000.

Медиците приканиха жителите да съблюдават защитните марки, както при Коронавирус пандемията, с цел да се предпазят от острите респираторни болести. 

Очаква се сериозна грипна вълна с дълготрайност до пролетта. Бактериалните инфекции също имат растеж, съобщи проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Грипната вълна в Европа стартира през ноември, а у нас - от началото на декември. Водещи грипове са вид " А " и така наречен " свински грип ". Двата варианта са предстоящи и са включени във имунизацията. Със сигурност през януари грипът ще е още по-сериозен. Може би чак до април ще имаме сериозна заболеваемост, предвижда още тя. 

Заради неналичието на грип през предходните години поради противоепидемичните ограничения и неналичието на предстоящ имунитет тази година грипът ще бъде сериозен.

Заедно с тях се покачват случаите и на Ковид-19 в Западна Европа и можем да го чакаме и тук до месец. Новите подварианти на омикрон са по-заразни и се популяризират по-лесно, само че към този момент не сме неподготвени, имаме имунитет и няма да следим тежки талази като преди, разяснява проф. Ива Христова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР