Грипът е вирус, който е част от живота на хората

...
Грипът е вирус, който е част от живота на хората
Коментари Харесай

Очакваме силна грипна вълна, ето кои са най-застрашени

Грипът е вирус, който е част от живота на хората епохи наред. През последните две години прожекторите бяха ориентирани към Covid пандемията, като в международен мащаб специалистите регистрираха доста невисок брой на заразявания с грип. За страдание обаче, това не значи, че грипът е липсващ, а експертите предвиждат идна мощна грипна вълна.
На какво се дължи това?

Отслабване на силата на ковид
С необятното разпространяване на ковид и прекосяването му през огромна част от международното население, до неговата мощ и смъртоносност последователно понижава. Това отваря опция за развихрянето на други респираторни вируси и завръщането на грипа.

Отпадането на противоепидемични ограничения против Covid-19
Работата от у дома, онлайн образованието, ограничението на контактите на закрито, по-малкото пътувания също ограничиха разпространяването на сезонния грип. Тази година, обаче огромна част от тези ограничения липсват, което ще докара до безпроблемното разпространяване на респираторните вирусни инфекции.
Данните от разпространяването и динамичността на циркулация на грипните вируси в разнообразни елементи на земното кълбо дават учредения на експертите да предвиждат невиждано тежък грипен сезон. Тази пролет наблюдавахме извънредно късно разпространяване на грип в страните от Европейскитя съюз, в това число и България. В Нидерландия имаше тежка вълна, в Съединени американски щати грипният сезон беше по-дълъг, с два пика и с нетипично високи равнища на заразяване даже и през лятото. Тревожни са данните и от Южното полукълбо, където в Австралия и Нова Зеландия имаше извънредно дълга грипна вълна с внезапно повишаване на заболяемостта и броя на хоспитализациите.

Отслабен имунитет
Поради обстоятелството, че през последните две години хората не са се срещали всеобщо с грипния вирус, е налице спад в естествения имунитет на популацията против сезонния грип. Това е още една причина за появяването на тежка и непредсказуема грипна вълна.
С изключително огромен риск от тежко протичане и затруднения в резултат на грипа са пациентите над 65-годишна възраст, чийто имунитет всекидневно е по-слаб. Силно застрашени са и пациентите с хронични болести, изключително, в случай че са измежду по-възрастното население.
Някои хора позволяват, че имунизацията против коронавирус може да ги защищити от грип. Това не е правилно. Единствената сигурна отбрана е противогрипната ваксина.
Затова експертите предлагат на хората над 65 година да побързат да заявят при своя персонален доктор желанието си да бъдат имунизирани гратис. Тази година страната е осигурила 190 000 противогрипни ваксини за българските пенсионери.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР