Грипът е силно заразно заболяване, което често е подценявано. Той

...
Грипът е силно заразно заболяване, което често е подценявано. Той
Коментари Харесай

Пенсионерите са най-застрашени от предстоящата грипна вълна advertorial icon

Грипът е мощно заразно заболяване, което постоянно е подценявано. Той се популяризира елементарно от човек на човек при кашляне, кихане или при допиране на носа или устата след контакт със инфектиран човек или повърхнина. Затова изключително елементарно е да се заразим в затворени и претъпкани пространства като публичния превоз, да вземем за пример. Там вирусът оцелява по-дълго. Знаете ли, че болен от грип на борда на аероплан може да болести до края на полета 72% от пасажерите в самолета?

За кого грипът обаче е най-опасен?

Грипът се демонстрира във всички възрастови групи с леки до тежки положения. Все отново, рискът от затруднения, постъпване в болница и гибел е най-голям при възрастните над 65 години , дребните деца и хората с хронични болести. Основното затруднение от грип е бактериална пневмония.

Над 8 400 души годишно у нас постъпват в болница с пневмония, породена от грип. Една четвърт от тях са на възраст над 65 години. Това сочат данни от първия за България разбор на въздействието на грипа върху здравната система у нас. Близо 40% от приетите в болница с грип възрастни хора имат съпътстващи болести като диабет, сърдечно-съдови, белодробни, онкологични и чернодробни проблеми, които са рисков фактор за по-тежко протичането на инфекцията.

Експертите предизвестяват, че при хората с отслабен имунитет, каквото е възрастното население, грипът може да протече тежко, с доста затруднения, които да влошат хроничните им болести като сърдечна непълнота, астма или диабет.

Кога да чакаме грипа?

Данните от разпространяването и динамичността на циркулация на грипните вируси в разнообразни елементи на земното кълбо дават учредения на експертите да предвиждат, че тази зима ни чака тежък грипен сезон. Пикът на грипната вълна се чака да се прояви в България в първите месеци на 2024 година

Грип има, решение също. Какво предлагат специалистите?

Световната здравна организация дефинира имунизацията като най-ефикасната отбрана от грип и като най-ценния инструмент за ограничение на разпространяването на епидемиите.

Ето за какво експертите предлагат на хората на и над 65 година да отидат при своя персонален доктор и да бъдат имунизирани с противогрипна ваксина, която страната обезпечава гратис.

Освен имунизация, доста значимо е да се съблюдават и нормалните противоепидемични ограничения като стерилизация, изолираност при грипни признаци и постоянно проветряване на пространствата.

Противогрипната ваксина VaxigripTetra

Френската ваксина VaxigripTetra дава ефикасна отбрана от грип и неговите затруднения. През последните 5 години на българския пазар от нея са доставени над 1 млн. дози. Това е имунизацията, която се ползва от старта на Националната стратегия за ваксинопрофилактика на сезонния грип за хората на и над 65 години.

VaxigripTetra разполага с клинични данни за потвърдена резултатност във всички възрастови групи и разполага със статистически значими данни от клинични изследвания, демонстриращи отбрана от затруднения на сърдечно-съдови болести, породени от грип.

VaxigripTetra е лекарствен артикул по лекарско наставление за лица над 6-месечна възраст. Преди приложимост прочетете листовката.

PM-BG-2023-8-3910 MAT-BG-2300030 ИАЛ: А-0226/20.10.2023
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР