Гринуич в Лондон е домът на главния меридиан, но самото

...
Гринуич в Лондон е домът на главния меридиан, но самото
Коментари Харесай

Защо Гринуичкият меридиан всъщност е на грешното място

Гринуич в Лондон е домът на основния меридиан, само че самото посещаване на световноизвестната Кралска обсерватория в действителност няма да ни накара да преминен от едното полукълбо в другото. Това е по този начин, тъй като действителният нулев меридиан в този момент е отвън мястото, където е открит за първи път през 1884 година и то с разлика от цели 102.5 метра.

Меридианът е линия, свързваща един полюс с различен на небесно тяло, поддържайки същата дължина. За разлика от Екватора, който може да бъде физически избран, меридианите в телата, които се въртят, са изцяло случайни. Можем да сложим подобен, където пожелаем, което хората вършат от хиляди години. Географската дължина ни дава координати изток-запад, само че работи единствено в случай че имаме нулева точка. И тази точка е началният меридиан.

Защо началният меридиан е в Гринуич

Преди години страните дефинират своите начални меридиани, както желаят, само че моментите, изменящи играта, се случват в Англия. Там в продължение на векове техният начален меридиан минава през катедралата Сейнт Пол в центъра на Лондон, до момента в който през 1721 година не е изместен в Гринуич.
 Снимка 630110

Приблизително по същото време са създадени методите за премерване на географската дължина в морето и първият Морски сборник е оповестен от Кралската обсерватория през 1767 година Всичко това слага Гринуич на картата като референтно място. Оттам са взети измерванията и по този начин корабите намират позицията си в света - метод, който е заимствуван надлъж и нашир.

" Докато стигнем до края на XIX век, когато стартира да става малко объркващо, тъй като към този момент имаме други национални обсерватории. Има такива Берлин, в Пулково (Русия), в Рио де Жанейро, в Осло, всяка от които има нулев меридиан ", споделя Луиз Девой, куратор на Кралската обсерватория Гринуич, пред IFLScience.

" Ако сте англичанин, който се пробва да прави бизнес с руснак, само че вашите карти имат нула на друго място, това просто става невероятно. Ето за какво имаше тази огромна конференция през 1884 година, с цел да се опитаме да вземем решение за едно само първо начало, което всеки може да употребява като нула градуса географска дължина. До този стадий към 70% от корабоплаването по тонаж към този момент използваше английски карти и диаграми, основани на Гринуич. Така че това беше доста прагматично решение. "
 Снимка 630112

Защо началният меридиан е на неверното място

Меридианът се открива посредством тъкмо установяване на времето на прекосяването на избрани звезди и всичко е отлично до преди няколко десетилетия. Използването на световната навигационна сателитна система или GPS разкрива противоречие сред това, което е открито като главен меридиан и къде в действителност би трябвало да бъде нулевият.

Първоначално се счита, че това е проблем, породен от вътрешните протоколи на спътниците или дребни, само че постепенни проблеми с отчитането на времето. Това обаче не е по този начин. Проучване от 2015 година демонстрира, че казусът е обвързван с гравитацията. Както споменахме, астрономическият способ изисква звездите да минават тъкмо от горната страна. Но какъв брой уверени можем да бъдем къде е " горе "?
 Снимка 630111

Обичайният метод е да се откри къде е " долу ". Това е направено благодарение на гравитацията. В последна сметка гравитацията дърпа всичко надолу към центъра на планетата. Гравитацията на Земята обаче не е безусловно идентична на всички места, тъй като вътрешността на планетата и нейната повърхнина имат вариации. Така че права, сочеща надолу в Ню Йорк, може да не е успоредна на права, сочеща надолу в Лос Анджелис.

" Така че измерванията, направени в Гринуич, биха били повлияни от локалните вариации в гравитацията, защото гравитационното привличане не е непрекъснато към цялата Земя ", изяснява Девой.

Вместо това навигационните спътници се движат към самия център на Земята, незасегнати от вариациите, тъй като има толкоз доста от тях, които правят измервания на разстояние, че просто се изглаждат.
 Снимка 630108

" И по тази причина цялата система стартира леко да се измества. И по тази причина сателитният меридиан е на към 102 метра и половина източно от меридиана на Гринуич, просто тъй като той е отчел тези вариации и ги е центрирал на земята, " заключава Девой.

Астрономическият метод и сателитният подход са сложени на квадрат в интернационалния референтен меридиан, който в този момент е нулевият меридиан. Близо, само че несъмнено надалеч от Гринуичкия меридиан.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg