Григорий I Велики (на латински: Gregorius PP. I), наричан в

...
Григорий I Велики (на латински: Gregorius PP. I), наричан в
Коментари Харесай

Свети Григорий Двоеслов

Григорий I Велики (на латински: Gregorius PP. I), именуван в православната традиция и Григорий Двоеслов (на латински: Gregorius Dialogus, на гръцки: Γρηγόριος ο Διάλογος) е римски папа в интервала 3 септември 590 година до гибелта си, на 12 март 604 година Известен е като Григорий Двоеслов поради съчинението си "Диалози ". Той е първият папа, който в предишното си е бил духовник. Служил е в манастира "св. Андрей Първозвани " в Рим, който самичък основал. Доктор на църквата (от лат. "doctor ecclesiae "), един от латинските Отци на Църквата. Роден в заможно римско семейство, обвързвано с църквата. Неговият пра-пра-дядо е папа Феликс III (папа 483-492 г.). Григорий получава положително обучение по латински език, естествени науки, история, математика, музика и право.

След гибелта на татко си, Григорий трансформира фамилното имение в манастир, отдаден на свети деятел Андрей, и самичък приема монашеско пострижение. Като папа ускорява мисионерската активност на църквата измежду варварите в Северна Европа. Григорий отстоява шампионата на Римския свещеник, казвайки, че Римският свещеник е "служител на Божиите чиновници " и дава отговор за своето свещеническо служение непосредствено пред Бога. Формулира ясно доктрината за чистилището. Работи за съгласие сред Източната и Западната част на църквата, засилвайки в това време папската власт.

Сред творбите му са проповеди (ок. 64 от тях са приети за автентични), "Коментар върху Йов ", по-познат с латинското си название "Magna Moralia ", "Правила за пасторите ", непокътнати са и копия на някои негови писма. Най-известната му творба, поради която в Православната черква свети Григорий е наименуван "Двоеслов ", са неговите "Диалози " – алманах с чудеса, знаци и изцеления от живота на италианския светец Бенедикт Нурсийски (ок. 480-547 г.).

Почитан е от Римокатолическата и Православната църкви. Той е срещу заниманието на църковни представители със всемирски науки. Негова е фразата, че "Невежеството е майка на благочестието ".

„ Но по-късно стигна до нас уведомление, за което не можем да не си спомняме със позор, а точно, че си обучил някого по граматика. Известието за тази постъпка, към която ние усещаме огромно пренебрежение, създаде върху нас доста тежко усещане...ако вие докажете ясно, че всичко разказано за вас е неистина, че вие не се занимавате с глупави всемирски науки, тогава ние ще популяризираме нашия бог. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР