Григорий Богослов е роден през 329 година в град Назианз

...
Григорий Богослов е роден през 329 година в град Назианз
Коментари Харесай

На 25 януари имен ден празнуват Гаро, Григор,Гриша

Григорий Богослов е роден през 329 година в град Назианз (днешна Турция). Той остава в историята със своето дело към църквата. През 361 година е ръкоположен за презвитер (свещеник). Той се е грижел със усърдие и старание за християнските общини в родния си град. През 378 година Григорий става архиепископ на Константинопол. Година по-късно обаче той е сполетян от злощастие, откакто еретици нахлуват в църквата и го раняват тежко, а другият свещеник е погубен.

След гибелта си на 25 януари 390 година, Григорий Богослов е разгласен за светец. Той е заровен в Назианз, само че през 950 година мощите му са откраднати от кръстоносците на Четвъртия кръстоносен поход и пренесени в Рим. През 2004 година част от тях бяха върнати. В момента те се намират в Патриаршеската катедрала „ Свети Георги “ в квартала „ Фенер “.

Григорий Богослов пази доктрината за Светата Троица. Това, което преподава и изповядва като религия, е, че Исус Христос не престава да бъде с божествена същина по време на престоя си на Земята, както и с човешка душа, когато е на небето.

На 25 януари имен ден честват всички с имената Гаро, Григор, Григорена, Григорий, Гриша.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР