Григор Димитров записа победа в първия си мач за Новата

...
Григор Димитров записа победа в първия си мач за Новата
Коментари Харесай

УДАРНО: Гришо победи Анди Мъри за ЧНГ

Григор Димитров записа победа в първия си мач за Новата година. Той взе скалпа на не кого да е, а на някогашния №1 в света Анди Мъри (Вбр). Българинът се наложи с 4:6, 7:5, 6:2 в първи кръг на шампионата в Бризбън от сериите АТP 250.

И двамата тенисисти демонстрираха игра на извънредно високо равнище и за какво неслучайно се печелили шампионата - Мъри през 2012 и 2013 година, а Димитров през 2017-а. За това приказва и статистиката. Димитров пласира 13 аса, направи 36 печеливши удара и едвам 13 непредизвикани неточности, като взе 82 % от вкараните си първи сервиси. Мъри приключи с четири аса, 17 печеливши удара и 19 непредизвикани неточности, като главната част от тях пристигнаха в третия сет.

В първия сет и българинът, и британецът печелеха относително елементарно подаванията си. Това обаче се промени в десетия гейм, в който Димитров внезапно позволи няколко поредни неточности, като последната от тях - форхенд в навън, разреши на Мъри освен да осъществя първата точка за пробив в мача, само че и да завоюва сета.

Ситуацията на корта не се промени изключително във втория сет, в който още веднъж сервиращият имаше преимущество. Тук обаче функциите се размениха при 4:4 гейма, тъй като Димитров съумя да сложи под напън Мъри на негов сервис. Шотландецът избави една опция за пробив, само че при втората такава бе беззащитен и това откри късмет за българина да сервира за спечелването на сета.

Тук обаче настипи нов поврат в мача и последваха два гейма с замяна на пробиви, с цел да може след тях Димитров още веднъж да води с 6:5 и да сервира за втория сет.

Предстоящият гейм обаче се оказа извънредно трагичен, като българинът избави два брейкбола и на два пъти скъса кордажа на ракетата си. Особено впечатляващо бе осъществяването му при втория брейкбол за Мъри. Тогава пристигна второто разкъсване на кордажа, а Димитров трябваше да извърши удар над глава най-малко на три метра за сервис линията. Въпреки развалената си ракета, той пласира удар тъкмо в ъгъла на полето на Мъри, който бе изцяло беззащитен. След това поставеният под номер 2 в схемата се добра и до първия си сетбол в дуела, който незабавно съумя да осъществя.

Изгубеният втори сет повлия отрицателно на Мъри и това даде опция на Димитров да направи пробив на нула още в първия гейм на решителния трети сет. Това дефинитивно пречупи Мъри, който единствено няколко минути по-късно към този момент изоставаше с 0:4 гейма. До края предложи още няколко атрактивни осъществявания и от двамата, само че за поврат Мъри нямаше по какъв начин и да си намерения.

Българинът е подложен под №2 в схемата. Той в действителност е последният притежател на купата в Бризбън, като това стана през 2017 година, след което шампионатът изпадна от календара на АТP за няколко сезона.

От 2016 година насам Димитров и Мъри са играли единствено един път между тях. Това се случи тази година на Откритото състезание на Съединени американски щати, когато българинът се наложи в три сета.

Двамата обаче към този момент са се срещали в Бризбейн. Това стана на финала през 2013 година, когато някогашният лидер в международната класация Мъри завоюва в два сета.

Наградният фонд на шампионата в Бризбейн е 661 585 $, като за класирането си за втория кръг българинът ще вземе 10 965 $, както и 25 точки за международната класация. Там той ще чака спечелилия от двойката сред германеца Даниел Алтмайер и щастливият губещ от квалификациите Ли Ту от Австралия.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР