Григор Димитров за пореден път накара България да се гордее,

...
Григор Димитров за пореден път накара България да се гордее,
Коментари Харесай

5-звездно представяне: Григор опустоши Алкарас в Маями и го лиши от мечтата му за Слънчев дубъл!

Григор Димитров за следващ път накара България да се гордее, изигравайки един от най-силните мачове в своята кариера. Първата ни ракета изнесе истински мастър клас на досегашния номер едно Карлос Алкарас и го подчини с разгромното 6:2 6:4, като по този начин реализира втори следващ триумф над него, прекъсна серията му от 10 следващи победи и го лиши от шанса да реализира " Слънчев дубъл ".

11-ият подложен действаше свръхагресивно още от дебютната точка на конфликта и въобще не даваше на 2-кратния " мейджър " притежател да си поеме въздух. 20-годишният състезател въобще не можеше да наложи нормалната си експанзия на корта и беше заставен да се пази от самото начало, което несъмнено не беше по неговия усет и той капитулира след единствено 1 час и 34 минути игрово време.

Всичко това означаваше, че Гришо ще дебютира в 1/2-финалите на Мастърса в Маями, където ще се опита да скапе отрицателната си наклонност в дуелите си с Александър Зверев, от който загуби цели четири пъти през предишния сезон, а също така, то можем да кажем, че хасковлията може да се похвали с това, че е бил във финалната четворка на всички Мастърс без този в Мадрид.

Началото не беше по никакъв начин елементарно за българина, който незабавно трябваше да избавя точка за пробив, а Алкарас не се поколеба да нападна, единствено че изкара бекхенда си по правата в навън. Правеше усещане, че международният номер две посреща доста по-назад от нормално, което евентуално се дължеше на множеството му неточности непосредствено от ретур в миналата му среща с Григор.

Българинът пък действаше извънредно нападателно и в последна сметка си заслужи триумфа в откриващия гейм, а след това блесна с ретур уинър от бекхенд и още един мълниеносен форхенд по диагонала, с цел да доближи на собствен ред до два брейкбола. Алкарас незабавно отреагира с ас, само че нямаше отговор за дълбокия дланов удар на Димитров в ответното разиграване и по този начин нашият съотечественик осъществя дебютния пробив в конфликта.

Бившият първенец незабавно се опита да заличи изоставането си в резултата и скоропостижно се откъсна напред с 15:40, но 11-ият подложен не трепна и предприе печеливша акция към мрежата, която беше последвана от ново образцово разиграване за родния ни представител и той избави общо 3 брейкбола, с цел да затвърди задатъка си и да поведе с 3:0 гейма.

Карлитос стартира чудесно при второто си заставане на сервис линията и си обезпечи три поредни геймбола, единствено че Димитров надалеч нямаше желание да отписва гейма и влезе в серия от брилянтни офанзивни отигравания, изравнявайки точките с великолепно стоп воле. Бившият номер три даже можеше да удвои задатъка си, само че ибериецът още веднъж можеше да разчита на директна точка от началния си удар и най-сетне се разписа на таблото.

Наред беше следващо тежко тестване за нашия съотечественик на сервиса му, но той за следващ път показва магията си и се измъкна от сложното състояние с грациозен бекхенд смач, вземайки преднина от 4:1. Тогава пристигна и най-категоричния гейм за Алкарас, който завоюва подаването си на нула и привидно ибираше инерция. Високото равнище на Григор обаче не спадаше с нито йота и го виждахме непрестанно да потегля към филето, където беше непогрешим и доста скоро откриващата част беше извоювана от най-хубавия български тенисист след втори брейк, станал факт с мълниеносен завършващ бекхенд по правата.

Вторият сет стартира надалеч по-успешно за сервиращите, които нямаха проблеми в дебютните си подавания и първата отмора пристигна при преднина от 2:1 за Димитров. Изведнъж пристигна сериозен спад у дейностите на Карлитос, който позволи двойна неточност, а за похлупак заби и къса топка в мрежата, давайки точка за пробив на съперника си. Първата ни ракета пък нямаше желание да изневерява на нападателната си конфигурация и пласира прословут форхенд ретур на линията, с цел да отмъкне за следващ път сервиса на Алкарас и доста скоро беше единствено на два гейма от крайната победа, водейки с 4:1.

Григор можеше да постави завършек на интригата още в идващия гейм, където ни изуми със страхотния си демараж за следващ път и прокара бекхенда си около испанеца, осигурявайки си прикрит мачбола. Бившият първенец обаче сподели за какво е считан за един от най-големите млади гении в историята на тениса и избави подаването си, а след това влезе в серия от гръмотевични уинъри и върна пробива, като от ден на ден въвличаше публиката в срещата.

Подемът в играта на по-високоранкирания състезател продължи с цялостна мощ и скоро имахме паритет в резултата, само че тогавашният номер три резервира самообладение и затвори идващия гейм с четвъртия си ас, доближавайки се единствено на четири точки от крайния успех. Нашият съотечественик изглеждаше твърдо решен да постави точка на разногласието с следващия си пробив, забивайки следващия си неспасяем бекхенд ретур, след който пристигна ред на магична форхенд права. Григор продължавашв да лети по корта и се снабди с два мачбола благодарение на следващия си завършващ удар, а следващата неточност на Алкарас постави точка на разногласието в дуела.

 

 

 

 

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР