Григор Димитров вече откри тазгодишната си тенис кампания, след като

...
Григор Димитров вече откри тазгодишната си тенис кампания, след като
Коментари Харесай

Григор изигра пореден силен двубой и сломи шампиона в Синсинати на Koyoong Classic

Григор Димитров към този момент откри тазгодишната си тенис акция, откакто предвождаше в ролята на капитан отбора на България на новосъздадената отборна конкуренция - United Cup, където в позицията на първа ракета при мъжете за родината ни позволи проваляне от Стефанос Циципас в извънредно яростен дуел, приключил с тайбрек в решителния сет, преди след това да задържи високото ниво в представянето си, налагайки се над своя добър другар Давид Гофен в следващи сетове. В момента, по-малко от седмица преди да бъде обещано началото на Аустрелиън Оупън, което ще се случи идния понеделник - 16 януари, то сериозна част от най-хубавите тенисисти в света, измежду които и някогашният първенец от Финалите на АТР, избраха да се включат в шампионата с показателен темперамент Koyoong Classic, който се организира в интервала сред 10 и 12 януари, като по традиция постоянно се състои в дните преди първата конкуренция от Големия шлем за годината, давайки опция на състезателите да навлязат в най-благоприятен игрови темп.

Българинът в предишното на два пъти към този момент е взимал присъединяване в събитието, което през годините е печелено от митове на играта като Томас Мустер, Пат Кеш, Андре Агаси, Пийт Сампрас и Роджър Федерер, като българинът в общо четирите си срещи в предградието на Мелбърн - Куйонг, е позволил три загуби, съпроводени от триумф над Борна Чорич през 2020-а. Именно хърватинът, в чието съревнование с нашето момче откриваме едвам един формален конфликт, датиращ от миналогодишния Ролан Гарос и приключил с победа на Гришо, беше изтеглен като съперник на международния номер 29 в откриващия му мач на шампионата.

Нивото в хода на срещата, което ни предложиха двамата първенци от Мастърс 1000 конкуренцията в Синсинати, надалеч не беше присъщо за съревнование от сходен темперамент, като всеки от тях разчиташе на най-силните оръжия в арсенала си и това в допълнение повиши качеството на дуела. В последна сметка след час и 30 минути на корта Димитров се оказа по-стабилен в основните обстановки, с цел да надигра 23-ият в класацията на АТР в два сета - 7:6(5) 7:6(3), с което затвърди отличните усещания, оставени по време на United Cup, и ни вдъхва сериозна доза оптимизъм по отношение на това какво можем да чакаме от него на Аустрелиън Оупън.

Още от дебютните за конфликта минути можехме елементарно да видим желанието и от двете страни на мрежата за нападателен метод при играта на ретур, което пък на собствен ред повиши доста риска от грешки, каквито не липсваха, и сервиращите направляваха протичащото се. Българинът, който в откриващото си подаване чрез ас отрази единствената за сета опция за пробив, чудесно се възползваше от събитието, че конфликтът е от демонстративно естество, като постоянно се наемаше с това да търси печелившо отиграване от противоположния си удар, което пък се оказа една добра тактика и уинърите от тази му страна се увеличаваха безспирно, до момента в който Чорич стоеше все по този начин хладнокръвен в разиграванията от главната линия и закономерно, на база видяното, на нас ни предстоеше да следим тайбрек.

В дългия гейм хасковлията се разграничи от показаното ни досега, като опитваше да се надиграва с настоящия първенец от Синсинати при размените от дъното на корта и умеенето му със сечени удари да смъква топката в краката на съперника, му донесе нужните дивиденти, извеждайки го напред с 4:2 точки при първата промяна на полетата. Впоследствие кратковременен спад беляза представянето на Димитров, който направи двойна неточност и позволи изтриване на задатъка му, само че скоропостижно си върна лидерската позиция на корта и след късен минипробив, последван от безукорен втори сервис, записа откриващия сет на сметката си.

Във втората част превъзходството на подаващите беше още по-ясно изразено, като завладяващите обстановки отсъстваха, само че пък за сметка на това феновете по трибуните в Куйонг имаха опцията да се насладят на изящни осъществявания, които в множеството случаи биваха продуцирани от ракетата на някогашния номер три. До достигането на заключителната фаза на сета темпото в дуела остана все по този начин следено от сервиращите, което продиктува изиграването на нов тайбрек. В него проследихме подобен процес на събитията от по-рано в срещата, като на старта двамата си размениха по един минибрейк, преди Гришо да извърши прелестно многоходова акция към мрежата, която приключи с уинър от длановия му удар и той поведе с 4:2 точки. В последвалите минути до края на конфликта Чорич направи двойна неточност, която даде три мачбола на първата ни ракета, пред чието оползотворяване Димитров беше праволинеен и още с първия постави точка на разногласието.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР