Григор Димитров трябваше да премине през същински тенис трилър, в

...
Григор Димитров трябваше да премине през същински тенис трилър, в
Коментари Харесай

В над 3-часова тенис епика: Григор пропусна два мачбола и отстъпи на провокатора Руне в Монако

Григор Димитров трябваше да премине през истински тенис трилър, в който Холгер Руне си послужи с всички неписани тенис хитрини, с цел да разстрои ритъма на българина, единствено че опитният Димитров не се поддаде на провокациите и беше напът да реализира един от най-запомнящите си обрати на червени кортове в своята кариера, само че пропусна два мачбола и отстъпи в 3-часова и половина тенис драма - 6:7(9) 6:3 6:7(2), като по този начин датчанинът си обезпечи 1/4-финална среща с Яник Синер.

Двубоят стартира с бърза замяна на сервис геймове, само че правеше впечаление, че Руне е доста по-агресивно надъхан и атакуваше всеки втори сервис на противника си. Датчанинът не се колебаеше да навлиза в рамките на корта и да нападна мрежата, до момента в който Григор беше надалеч по-постоянен от дъното на корта, което му помагаше да печели дългите разигравания и скоро беше заплатен с постигане до две точки за пробив. Димитров обаче подходи прекомерно пасивно в посрещането на съперниковия начален удар и младокът се възползва от късите му слайсове, с цел да се измъкне от сложното състояние и да изравни за 3:3.

Последва маратонски гейм в подаването на българина, където той на няколко пъти не се възползва от по-добрата си позиция в разиграването и незабавно беше контриран сполучливо от миналогодишния финалист, чийто напън ставаше все по-сериозен и международният номер 9 се пропука, инкасирайки брейк в седмия гейм. Световният номер 7 се възползва чудесно от преимуществото на новите топки и затвъди задатъка си, лпласирайки два аса, с цел да поведе с 5:3.

Григор по никакъв метод не се съобщи и завоюва идващия си начален удар без изгубена точка, като към този момент действаше надалеч по-агресивно и вземаше топката оптимално рано. Това усъвършенстване оказа помощ на родния ни представител да си обезпечи два следващи шанса за рибрейк, а той не сбърка при втория и възвърна паритета в резултата за 5:5. Оттам насетне изненади нямаше и справедливо се стигна до тайбрек, където 21-годишният състезател пръв осъществя мини пробив, само че Димитров влезе в серия от печеливши отигравания, повеждайки с 3:1.

Обратите продължиха с цялостна мощ, откакто Руне налетя два пъти поред на мрежата и се стигна до 3:3. Последва трептене на Руне, което даде преимущество на българина от 4:3, само че той загуби и двете си точки на личен сервис, а изключително мъчителна беше втората такава, при която пропусна форхенд от изходна позиция. Ударите на нашия съотечественик продължиха да стават все по-меки и датчанинът доближи до два поредни сетбола. 

Тогава финалистът от Маями вкара форхенда си в приложимост, с цел да направи резултата 6:6 и даже имаше сетбол, който пристигна след обикновена неточност на неговия противник, само че 20-годишният тенисисти сподели борбен дух и редица мръсни номера, с цел да се наложи с 11:9, печелейки този героичен 90-минутен сет.

Скандинавецът продължи да накъсва ритъма на родния ни представител и отиде за 8 минути до съблекалнята сред сетовете, само че това несъмнено не беше вест, имайки поради, че през целия мач бавеше преднамерено началото на идната точка, караше основния арбитър Карлос Бернардеш да ревизира всевъзможни отпечатъци и водеше безмислени разногласия с него, а Григор очевидно губеше самообладание към всичко това.

Все отново вторият сет започва доста позитивно за някогашния номер три, който незабавно проби съперниковия сервис, единствено че тогава пристигна ред на следващата хитрината в запаса на миналогодишния финалист - медицински таймаут. Тук чашата на търпението преля за деветия подложен и той изиска пояснение за протичащото се от арбитъра, само че прищевките на Руне за следващ път бяха почитание и по този начин трябвшае да забележим следващото спиране на мача.

Този път българинът не се поддаде на провокаците от другата страна на мрежата и скорпостижно усили преднината си до 2:0. По-високоранкираният играч отвърна с нулев сервис гейм на сметката си, но и Димитров беше в отличен темп на лично подаване и се откъсна напред с 3:1, пронизвайки противника с акуратен дланов удар по диагонала.

Доминацията на сервиращите продължи с цялостна мощ и размяната на геймове продължи до 4:2, когато привидно физическите проблеми на датчанина станаха отчетливи и той колкото да изпълняваше сервиси, а придвижванет му по корта се утежни доста. Финалистът от Маями обаче не прояви задоволително огромен смъртоносен инстинкт и се подведе по темпото на съперника си, а това му коства опцията да дублира задатъка си. 

Световният номер 7 пък продължаваше да работи с голяма доза риск и не спираше да употребява къси топки, които не представляваха проблем за бързоногия българин, а скандинавецът на няколко пъти опита от личното си лекарство и най-сетне се стигна до втори пробив в интерес на Димитров, който вкара конфликта в съдбоносен сет.

Там Григор имаше брейкбол още на старта, само че пропусна минаващ удар от бекхенд по правата, макар че корта беше изцяло свободен. Играта продължи равностойно през идващите минути, като Руне продължаваше да работи с огромна доза риск и изстреля натруфен ретур, с цел да стигне до брейкбол в петия гейм. Тогава родният ни представител откри най-хубавото от своя начален удар и бързо обърна нещата в своя изгода, повеждайки с 3:2.

Младокът нямаше проблем скоропостижно да върне Димитров на сервис линията, само че той показва най-силното си равнище на начален удар отдавна насам, с цел да седна на отмора при резултат от 4:3 в негова изгода.

За страдание, ретурите на нашяи сънаародник продължаваха да не са задоволително ефикасни и миналогодишният финалист нямаше проблем да върне паритета в геймовете при 4:4. Тогава се развихри сериозна борба, откакто РУне поведе с 0:30, само че една магическа къса топка на Димитров обърна хода на нещата и той се приближи единствено на гейм от успеха.

Оттам насетне изрично подаванията на родния ни представител вървяха по-трудно, единствено че той постоянно блесваше с някое ексцентрично решение, с цел да се измъкне от сложните сиатуции. 12-тия гейм започва с задатък от 40:0 за скандинавеца и изглеждаше, че ще следим нов тайбрек, само че Гришо не спря да се бори и доближи до мачбол, само че сбърка бекхенд ретура си и фактически щяхме да следим дълъг 13-ти гейм, който да дефинира спечелилия в конфликта.

Там Руне пое самодейността през цялото време, повеждайки с 5:1 и скоро дуелът завърши с успех на младока, който подвигна победоносно ръце след 3 часа и половина престой на корта

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР