Григор Димитров се представя отлично дотук по време на клей

...
Григор Димитров се представя отлично дотук по време на клей
Коментари Харесай

Григор Димитров срещу Максим Креси - анализи, очаквания и коефициенти

Григор Димитров се показва чудесно дотук по време на клей сезона, което ни обнадеждава за мощно показване на Мастърса в Мадрид макар поредицата от четири следващи провали в испанската столица. В откриващия кръг жребият опълчи първата ни ракета на Максим Креси, като по този метод хасковлията ще има опция да вземе реванш за загубата си по-рано през годината на шампионата в Мелбърн, където американецът надви на полуфиналите след триумф в поредни сетове. Срещата се чака да започва след 17:30 часа българско време, а до тогава дано да поразсъждаваме по какъв начин родният ни представител би могъл да се поздрави с успеха.

Какво да чакаме от Максим Креси?

Американецът е на 24 години, играе с дясната ръка и се намира на 64-тата позиция в международната класация, което е с 5 места под върховото му такова, реализирано в края на януари. По време на австралийското лято Креси сътвори същински героизъм, тръгвайки от квалификациите и достигайки до финала на шампионата в Мелбърн, а след това отличните му изяви продължиха и на Откритото състезание на Австралия, където загуби на осминафиналите от бъдещия финалист Даниил Медведев.

Дотогава 198-сантиметровият играч се изявяваше съвсем само в Чаланджър Тура, където е троент първенец. Всичките титли на играча са извоювани на твърди кортове в зала, което е разумно предвид на желанията му към бързите настилки. Те се обосноват на неговия жанр, който е основан съвсем напълно на мощните сервиси и излизания към мрежата.

Креси е от изчезваща порода тенисисти, чийто жанр ни връща към 80-те години на предишния век и чувството за дървените ракети, а способът сервис-воле става по-жив от всеки път. Квалификантът не се колебае да потърси развръзка наоколо до филето при всяка една комфортна опция и също по този начин сервира с по над 220 километра в час, абстрахирайки се от това дали става дума за първи, или втори начален удар.

Гигантът също по този начин постоянно се стреми да приключи топката непосредствено от ретур, залагайки на тактиката ретур-мрежа, с която изненадва съществено противниците си, и е в действителност мъчно да го разминеш, тъй като има голям обсег и чудесно възприятие при волетата.



Как може да се опълчи Григор Димитров?

Много е комплицирано да се изготви тактичност, когато против себе си имаш толкоз антисистемен тенисист, който на процедура не ти дава опция да влезеш в някакъв естествен темп на показване. Важното е Григор да остане спокоен и да играе неговата игра, защото несъмнено непрекъснати офанзиви на Креси биха могли да бъдат много стресиращи за съперника и да го принудят да работи на ръба на риска в търсенето на съвършен минаващ удар.

Първата ни ракета обаче би трябвало да избегне сходен вид дейности и просто да се пробва да накара американеца да изиграе още един удар. Съумее ли да удължи дадена замяна, то възможностите на Гришо за триумф се подвигат неимоверно и той просто ще би трябвало да удържи първичния напън на 67-ия в света, с цел да притъпи остротата му и оттова да обърне отбраната в офанзива.

Хубавото е, че Креси е едноизмерен играч и неговите излизания на мрежата са непрекъснати, което ги прави и предвидими. Това ще даде опция на Григор да разгадае ходовете на съперника в даден миг от дуела и оттова насетне ще знае къде да застава авансово, с цел да има по-добър късмет в обособената точка.

Димитров по никакъв метод не трябва да търси прекомерния риск, щом получи известно превъзходство, а просто да движи квалификанта из целия корт. Опитите за уинъри са изцяло непотребни предвид на недотам положителното придвижване на съперника му, както и неговата неспособност да устоя в продължителни замени от дъното на корта.

Гришо също по този начин би могъл да спекулира с позицията си при ретурите на втори сервис, тъй като американецът нормално го рискува оптимално и това би могло да му повлияе душевен. Креси постоянно позволява голям брой двойни неточности и сходен тип психически игри биха били единствено от изгода на родния ни представител. По-близката позиция до главната линия пък може да се яви добра основа за изработката на постоянни блок ретури, които да поемат от скоростта на неговия начален удар и по-късно да се трансфорат в доста сложни за довеждане докрай от въздуха.



Очаквания и коефициенти:

Очаквам няколко точки да решат изхода на дуела, имайки поради стила на игра на съвсем двуметровия играч. Съмнявам се Креси да успее да повтори това високо равнище на начален удар от конфликта им в Мелбърн, когато вторите му сервиси бяха изпълнявани със скорост над 200 км/ч, до момента в който двойните неточности изцяло отсъстваха, само че това по-скоро бихме могли да го считаме за изключение поради скорошната му дълга серия от провали против непретенциозни съперници. Димитров сигурно ще има повече благоприятни условия на посрещане и имам вяра, че ще съумее да се възползва от тях, с цел да се поздрави с чиста победа.

Букмейкърите поддържат моята теза, предлагайки ставка от 1.28 за сънародника ни, до момента в който възможностите за триумф на американеца се котират на 3.75. Всички знаем, че тези предварителни прогнози не могат да бъдат гаранция за сходен процес на събитията, само че на нас не ни остава нищо друго, с изключение на да стискаме палци този път упованията да се осъществен и Димитров да постави завършек на отрицателната си серия в Мадрид. Вие пък още веднъж ще можете да наблюдавате дуела на нормалните линкове в Tennis.bg!

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР