Григор Димитров се намира във великолепна форма през последните няколко

...
Григор Димитров се намира във великолепна форма през последните няколко
Коментари Харесай

Григор Димитров: Искам балкански финал с Джокович на Уимбълдън, би било фантастично

Григор Димитров се намира във превъзходна форма през последните няколко седмици и по-късно през днешния ден ще излезе против международния №6 Холгер Руне в борба за място на 1/4-финалите на Уимбълдън. В миналата фаза българинът безапелационно наложи волята си над 10-ия в света Франсис Тиафо и по всичко проличава, че този триумф е вдъхнал сериозна доза самочувствие на българина, който след срещата даде изявление пред македонския сайт Makfax, в което показа, че тази година се цели оттатък полуфиналната фаза, което е върховото му достижение в шампионата досега, и даже се надява да има опцията да се изправи против Новак Джокович на край.

Григор, в днешния мач против Тиафо имаше 93-процентова успеваемост в точки на първи сервис и пласира цели 13 аса. Изглеждаше, че го превъзхождаш по всички индикатори. Какво е твоето виждане за дуела?

- Надявам се с всяка последваща среща представянето ми да се усъвършенства и да прогресирам. Сервисът и ретурът са едни от най-важните съставни елементи в тениса. Те слагат началото на точката. Може би това беше един от главните фактори за моя триумф, тъй като Тиафо е един от тези играчи, които се показват чудесно на посрещане и в същото време разполагат със стабилен начален удар. Двубоят трябваше да бъде прекъснат през вчерашния ден заради дъжд и нормално, когато се случи сходно нещо и спреш да играеш, е доста мъчно да се върнеш и да направиш същото на идващия ден. Ето за какво през днешния ден се приготвих по същия метод, пробвах се да се приведа в същото положение на духа, в което се намирах предния ден.

Очакваш ли да се повтори триумфът от 2014 година, когато доближи до полуфиналите на Уимбълдън?

- Що се отнася до повтаряне на това, което се е случило в предишното, и възможен полуфинал, на драго сърце бих повторил 2014 година, само че в този момент към момента е рано да приказваме за това. Фокусиран съм само върху следващия двубой и мисля мач за мач.

Имаш ли проект по какъв начин да се противопоставиш на Холгер Руне в идващия кръг?

- Винаги има благоприятни условия, просто би трябвало да се приложат. Нямам доста време за подготовка, ще обърна вничание на мача му против Фокина. Не съм гледал доста от срещите му, само че сигурно съществува нещо, от което бих могъл да се възползвам. Руне вече е постигнал доста в кариерата си, макар че е единствено на 20 години. Играе страховит тенис през тази година. Ще бъде страховит мач и го чакам с неспокойствие. Просто желая да изляза на корта и да играя най-хубавия си тенис. Ще подходя към този мач както към всеки различен.

Може ли да се случи балкански край с Джокович на Уимбълдън?

- Трудно е за реализиране, но би било фантастично. Чувствам, че се намирам в миг от кариерата си, в който желая да дам най-хубавото от себе си и да постигна нещо по-голямо и значимо. Също по този начин увереността ми също нараства всякога, когато направя добра подготовка преди шампионата, а това важи в цялостна степен за сегашния Уимбълдън.

Какви са връзките ви с Джокович и по какъв начин виждате историята, която той написа сега в тениса?

- Той написа история с всяко свое придвижване и резултат; това няма по какъв начин да се промени, до момента в който продължава да е на корта. Всичко, което прави на корта освен в игрови аспект, само че и чисто прочувствено, го прави идеален модел за подражателство - по какъв начин съумява да управлява възприятията си, по какъв начин се оправя с напрежението в най-важните и сериозни моменти от мача. Въпреки всичко, което е постигнал в тениса, той продължава да желае да става все по-добър.

Как виждаш обстановката с тениса в България и множеството триумфи на тенисисти от Балканите в последно време - ти, Циципас, Джокович, Чорич. Смяташ ли, че това е наклонност в нашия район, или са единствено обособени проблясъци?

- По принцип не се арестувам толкоз доста в България, с цел да опозная малко по-добре кой какво играе. От време на време виждам, че имаме млади гении, които жънат триумф. Разбира се, сега имаме хора от Балканите, които са топ тенисисти, да вземем за пример Циципас, Ноле, аз. Нещо, което научих през годините, е постоянно да изисквам повече от себе си, в никакъв случай да не се удовлетворявам с това, което съм постигнал досега, а постоянно да се стремя да ходя напред, да се ​​консултирам с други играчи, с други треньори. Може би всичко това ме накара да бъда по-добър. За страдание, у нас тези неща не са толкоз развити. Трябва да има тенис центрове и хора, които да работят в тази сфера. И най-важното - да влагаме в играча, което е най-трудното.

Приятели ми споделиха да не се връщам в Македония, в случай че не те запитвам по какъв начин успяваш да имаш най-красивите дами за гаджета!?

- (смее се). Не знам по какъв начин да отговоря на този въпрос. Понякога в живота човек не избира нещата, а вместо това те идват при нас и просто би трябвало да ги приемем като такива. Тук приказвам по принцип - и за положителни, и за неприятни неща. Всички би трябвало да се одобряват по еднакъв метод. Що се отнася до дамите, това е релативно, само че постоянно се пробвам да бъда положителен и прелестен с хората, които са ми близки. Може би ми оказва помощ и в връзките ми с девойките.

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР