Григор Димитров се класира за четвъртфиналите в турнира на червени

...
Григор Димитров се класира за четвъртфиналите в турнира на червени
Коментари Харесай

Григор Димитров се промъкна на четвъртфиналите в Барселона след драматична победа над 88-ия в света

Григор Димитров се класира за четвъртфиналите в шампионата на червени кортове в Барселона след трагичен триумф над Малек Джазири 7:5, 3:6, 7:6 (8). Българският тенисист се нуждаеше от близо три часа на корта, с цел да се оправи с 88-ия в света. Срещата мина през голям брой обрати, а Димитров позволи доста неточности, само че въпреки всичко завоюва. В третия сет той се върна от доста тежка обстановка, при която губеше с 1:4.

Димитров се реваншира за провалянето в Дубай от Джазири в края на февруари. Именно триумфът на тунизиеца над българина при започване на годината е единствената му победа против тенисист от Топ 10.

Българинът, който игра полуфинал преди няколко дни в Монте Карло и изяви искания за мощно показване и в Барселона, се срина на корт " Рафаел Надал ". Димитров се поддаде на нервите и страстите и позволи голям брой непредизвикани неточности.

Двубоят стартира равностойно, като двамата тенисисти имаха радикално друга тактичност. Димитров търсеше по-кратките разигравания и мощните удари от дъното на корта, като беше извънредно разнороден. От своя страна Джазири разчиташе доста на сечен бекхенд, с който да убива динамичността в разиграванията и да накъсва ритъма на Димитров.

В петия гейм тунизиецът съумя да завоюва подаването на българския тенисист, откакто стигна до две точки за пробив. Това разстрои за малко играта на Григор Димитров и той позволи лек спад.

След седем гейма Димитров към този момент беше натрупал 13 непредизвикани неточности – девет от форхенд и четири от бекхенд страната си.

Осмият гейм беше доста трагичен и изпълнен с доста нерви. Димитров поведе с 40:30 и стигна до точка за връщане на пробива, само че тъкмо тогава съдията на стола съществено ощети българина. Той отсъди топка на Джазири за добра, когато беше излязла в навън, а Димитров спореше в продължение на съвсем две минути и в един миг, даже потегли да напуща корта.

В последна сметка българинът се събра и осъществя пробив, след което го затвърди, с цел да поведе с 5:4 елементи. Последва още една замяна на геймове, а в 12-ия Димитров осъществя нов пробив. Той поведе с 40:0, само че се стигна до тъждество. След това международният №5 завоюва преимущество с мощен форхенд по правата, преди Джазири да прати удар в мрежата и да съобщи сета след 57 минути борба.

Вторият сет стартира неприятно за поставения под №2 в шампионата, който загуби подаването си. Димитров започва нерешително и противникът му се възползва от това, а след това и затвърди пробива си.

 Димитров не съумя да задържи неизменност в течение на дуела.
© Reuters

Димитров не съумя да задържи неизменност в течение на дуела.

Спадът, който Димитров позволи оказа огромно въздействие върху представянето му във втория сет. В четвъртия гейм българинът имаше три точки за пробив, само че не се възползва от тях. Това дефинитивно го пречупи и оказа помощ на Джазири. Тунизиецът поведе с 5:3 след гейм на нула, а по-късно осъществя нов пробив, без даже да даде точка на Димитров, вкарарвайки мача в съдбоносен трети сет.

Статистиката след втората част беше безапелационна, като сервисът на Димитров спря да работи. След петте аса в първия сет, той не осъществя нито един, а процентите му също спаднаха.

Решителният трети сет стартира с сложен сервис гейм на Джазири, в който Димитров имаше своите шансове, само че още веднъж не съумя да ги употребява. Тогава се потвърди и максимата, че при пропусната опция за пробив се случва тъкмо противоположното и в четвъртия гейм Джазири съумя да вземе подаването на Димитров, с цел да поведе с 4:1.

Опрян до стената българинът още веднъж увеличи равнището на играта си и безусловно за минути подвигна темпото. За негативно време Димитров се върна в играта, спечелвайки три следващи гейма, с което изравни резултата.

 На моменти Димитров изгледаше изгубил религия, само че се оправи с Джазири.
© Reuters

На моменти Димитров изгледаше изгубил религия, само че се оправи с Джазири.

Последва сервис гейм за Джазири, който още веднъж поведе и незабавно по-късно изиска медицински таймаут. Това умъртви ритъма на Димитров тъкмо преди решителното му подаване за оставане в мача и незабавно се отрази. Българинът стартира с двойна неточност и неприятно отиграване за 0:30.

Димитров обаче не се съобщи и отговори с четири следващи точки, с цел да изравни резултата - 5:5. Последваха сполучливи сервис геймове и за двамата тенисисти, което прати мача в тайбрек, който да дефинира спечелилия.

В него Димитров сподели по-здрави нерви и след 10:8 съумя да излезе победител.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Мачовете на Григор Димитров (880)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР