Григор Димитров продължава да демонстрира тенис от най-високо равнище на

...
Григор Димитров продължава да демонстрира тенис от най-високо равнище на
Коментари Харесай

Григор Димитров срещу Александър Зверев - анализи, очаквания и коефициенти

Григор Димитров продължава да показва тенис от най-високо ниво на тазгодишния Ролан Гарос и без нито един изгубен сет към този момент е част от осминафиналистите в конкуренцията. След като в предходните стадии най-хубавият ни тенисист надви поредно над Тимофей Скатов, Емил Руусувуори и Даниел Алтмайер, по-късно през днешния ден българинът ще излезе в борба за място на четвъртфиналите против Александър Зверев. Двубоят сред двамата е част от вечерната сесия на централния корт „ Филип Шатрие “ и ще стартира не преди 21:15 часа българско време, а до тогава дано поразсъждаваме по какъв начин първата ни ракета би могъл да излезе като краен победител.

Съперничество:

До този миг двамата тенисисти са се изправяли един против различен общо 4 пъти, като салдото е в интерес на представителя на Германия, който води с 3:1 победи. Единственият триумф на сънародника ни идва в дебютната им среща през 2014-а година на шампионата в Базел, когато Саша е на едвам 17 години и занапред прохожда в професионалния тенис. Последният конфликт посред им пък се състоя в края на 2021-ва, когато Зверев наложи волята си в осминафинален дуел от Мастърс шампионата в Париж в три оспорвани сета.

Какво да чакаме от Александър Зверев?

Световният номер номер 27 разви началния си удар съществено през последните години и го трансформира в доста мощно оръжие. В предишното Зверев допускаше купища двойни неточности и изглеждаше извънредно нерешителен от сервис линията, само че към този момент пласира огромен брой асове и е трансформирал този детайл в един от водещите за себе си. Саша следва мантрата, че второто подаване дефинира душата на играча, и тъкмо затова постоянно го извършва със забележителна храброст, което го прави доста сложен за продупчване.

Освен това в ранните стадии на кариерата му постоянно сме го виждали да подхваща извънредно отбранителна позиция във значими точки и да чака съперникът му да се победи самичък, което просто няма по какъв начин да сработи в борбите с най-хубавите. Сега обаче германецът има вяра в личните си благоприятни условия и самичък търси по какъв начин да приключи точката, показвайки образно, че има задоволително сериозна убеденост в себе си.



 Ударите на Зверев са еднообразно плътни и мощни от двете страни, въпреки че изрично бекхендът му е по-стабилен и съвсем в никакъв случай не се пропуква. 22-ият подложен е кадърен да разнообразява темпото, включвайки в приложимост отлични скъсени диагонали, посредством които да те изкара от рамките на корта и след това да пласира обикновен уинър.

Тoчно тази нападателна версия на Зверев е в основата на някои от неговите най-големи триумфи на корта, помагайки му да печели голям % от късите разигравания. Бившият финалист от Шлема постоянно е бил подложен на критика какъв брой надалеч зад главната линия седи, имайки поради какви физически дадености има. Все отново Саша образно демонстрира, че диктуването на точките не му е непознато и евентуално още веднъж ще го забележим да навлиза надалеч по-често в рамките на корта, с цел да резервира контрола над срещата.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Първата ни ракета ще излезе против конкурент, който разполага с съвсем всички достолепия на играта, само че въпреки всичко има една сериозна слабост. Самият немец признава шеговито, че излиза на мрежата единствено при положение на спор със съдията или привет след мача, а това може да бъде употребявано от родния ни представител.

Бившият номер две покрива чудесно корта, единствено че несъмнено изпитва проблеми, когато би трябвало да тича напред към филето и Григор е задължен да се опита да отлепи съперника си от главната линия и да придвижи борбата отвън зоната му на комфорт. По-високоранкираният играч рядко бърка непосредствено волетата си, но в множеството случаи просто блокира топката при тях, давайки опция за елементарен минаващ удар от страна на противника.



Слайсовете пък още веднъж ще бъдат потребно оръжие за родния ни представител, които постоянно са от изгода против високи играчи, които имат проблеми с ниско подсечените топки, тъй като би трябвало да приклякат съществено при последвалото си осъществяване и точката им на удара надалеч не е най-удобната на света.

 По този метод Гришо ще отстрани едно от главните преимущество на 198-сантиметровия играч, който е занаятчия на прекосяването от отбрана в офанзива и избира по-темповите замени. Подобно приспивно движение може да тества съществено търпението на 26-годишният състезател, което сме виждали по какъв начин се пропуква през времето, и тогава олимпийският първенец е кадърен да допусне голям брой нехарактерни за себе си неточности.

Очаквания и коефициенти:

 Очаквам да забележим доста равностойна борба сред двама състезатели, които са минали през сложен тенис интервал и в този момент още веднъж имат златна опция да се върнат измежду най-хубавите в света. Бавните условия и тежки топки несъмнено фаворизират Зверев, който има доста по-добри резултати на клей в кариерата си ( 3 Мастърс трофеи и 3 на равнище ATP 250), само че въпреки Саша да усъвършенства играта си, то несъмнено не е същият тенисист отпреди травмата, тъй че първата ни ракета несъмнено има средствата да направи следващия си оспорван дуел с този противник, а за какво не и да го победи?

Букмейкърите предстоящо дават преимущество на миналогодишния полуфиналист, предлагайки ставка от 1.50 за негов краен триумф, до момента в който ставката на хасковлията демонстрира 2.62, въпреки че тези предварителни прогнози не са гаранция за сигурното развиване на срещата и ние се надяваме първата ни ракета да съумее да ги опровергае, а конфликтът още веднъж ще може да наблюдавате на нормалните линкове в Tennis.bg!

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР