Григор Димитров постави отлично начало на сезона си на червено,

...
Григор Димитров постави отлично начало на сезона си на червено,
Коментари Харесай

Григор: Очакванията ми за клей сезона са големи, но се стремя да се абстрахирам от тях

Григор Димитров сложи чудесно начало на сезона си на алено, постигайки праволинеен триумф над поставения под номер 15 в схемата Николоз Басилашвили на старта на Мастърса в Монте Карло. Въпреки че дуелът приключи с отричане на грузинеца след 47 минути игра, то ние можем да бъдем повече от удовлетворени от представянето му до този стадий в конфликта. След дуела първата ни ракета даде изявление пред Tennis TV, в което описа за метода, по който се усеща при започване на клей сезона, като също по този начин приказва обстойно за подсечения си бекхенд и изгодите от него.

Какви са страстите да се върнеш още веднъж тук и по какъв начин се чувстваш при промяната на настилките?

- Бях леко нервозен, когато излязох на корта през днешния ден. Странно е да играеш в неделя, защото започваш шампионата си, само че като че ли конкуренцията към момента не е стартирала. С напредването на времето се отпуснах и започнах да се усещам все по-комфортно. Изключително благополучен съм, че съумях още веднъж да играя пред тази аудитория - без подозрение това бе най-хубавото през днешния ден.

Никога не ме е тормозила промяната на настилката, въпреки че клеят е една концепция по-специфичен. Тази година започнах подготовката си на алено малко по-късно от нормално, само че желаех да дам време на тялото си да почине. Също по този начин тук е домът ми, което внася повече комфорт у мен и несъмнено ми оказва помощ.

Вече си във втори кръг. Смяташ ли, че си кадърен да стигнеш до по-напредналите стадии на конкуренцията и по какъв начин оценяваш играта си сега?

- Винаги по време на първите няколко шампионата на клей се пробвам да се изолирам от личните си упования. Израснал съм на алено и знам, че мога да се оправям добре на тази настилка. Важното в този момент обаче е занапред да надграждам и да остана концентриран точно върху това.

Имаш извънредно прелестен за гледане еднорък бекхенд, който постоянно подсичаш. Какви преимущества ти дава осъществяването на слайс?

- Това бе първият удар, който татко ми ме научи да извършвам. Особено за тенисистите, които играем бекхенд с една ръка, слайсът е от голяма значимост. Независимо против кой конкурент, в случай че ти успяваш да го настроиш вярно, да пласираш ударите си на верните места, то сигурно получаваш преимущество. Стратегически е доста значимо да знаеш по кое време да го използваш, също по този начин в никакъв случай не е елементарно да го изпълняваш. Мисля, че през годините и с помощта на множеството изиграни мачове получих способността да притежавам слайса добре, и знам, че мога да нанеса вреди на противниците си с него.

Срещу какъв вид играчи слайсът е най-ефективен?

- Не мога да посоча тъкмо избран жанр на игра, защото най-важното е да избереш подобаващия миг. Някои състезатели извършват слайс без причина, до момента в който аз постоянно го върша с някаква предумисъл.

Срещу кои тенисисти не сработва?

- Срещу Роджър. Не, майтапя се, той ненавижда да играя слайс против него. Може би Рафа, тъй като е левичар и когато топката се движи постепенно, той има задоволително време да се изнесе на форхенд страната и да нападна. Хората с едноръки бекхенди постоянно страдаме против него, изключително на клей.

Кой е мачът, в който смяташ, че най-добре си намерил салдото сред слайса и плоския удар?

- Може би дуелът с Даниил Медведев в Индиън Уелс, защото тогава успявах фрапантно да сменя ритъма и да получа предимство. Тази година против Иснър по същия метод подсичах постоянно ретурите си и това ми носеше триумф.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР