Григор Димитров победи Танаси Кокинакис с 3:1 (6:3, 6:2, 4:6,

...
Григор Димитров победи Танаси Кокинакис с 3:1 (6:3, 6:2, 4:6,
Коментари Харесай

Григор пребори любимеца на публиката и се класира

Григор Димитров победи Танаси Кокинакис с 3:1 (6:3, 6:2, 4:6, 6:4) за общо 3 часа и 29 минути. Така българинът се класира за третия кръг на Откритото състезание на Австралия. „ Лошото момче “ на австралийския тенис даде сериозен отпор, само че класата на Гришо бе непреодолима за Кокинакис.

Двубоят беше тежък, най-много поради ситуацията на корта. Очаквано бе, че публиката ще застане на страната на своя локален любим, само че от време на време поддръжката минаваше границите на признатите тенис правила. За благополучие Гришо сподели голяма зрялост и не се пропука с изключиние на един-два сложни мига. Българинът устоя на освиркванията и в последна сметка сподели, че е доста по-класният тенисист.

Родната звезда си разреши да покаже страсти едвам след последната решителна точка, когато се обърна към публиката и ясно им сподели: Аз съм тук и не преставам в шампионата. А в третия кръг на конкуренцията Григор ще им много комфортен конкурент в лицето на португалеца Нуно Боржеш, който се намира на 69-о място в ранглистата и за първи път в кариерата си доближава до сходна фаза на шампионата от Шлема.

Както и се очакваше, мачът на „ Джон Кейн Арена “ се организира при изключително „ гореща “ атмосфера. След като в него бе забъркан един от любимците на локалната аудитория. Надвикването сред другите краища на корта продължаваше сред всеки сервис, а от време на време сред първи и втори начален удар. Това опонира на тенис етикета, само че това са нормални гледки, когато в австралиец е забъркан във значим мач в Мелбърн.

За разлика от мача си първия кръг против Мартон Фучович, през днешния ден Гришо стартира решително и стигна до пробив за 3:1 в четвъртия гейм. Българинът показваше много експанзия в играта си и с излизания на мрежата принуждаваше своя конкурент да бърка. Изключително сериозен бе идващият гейм, в който Кокинакис стигна до точка за връщане на пробива. Гришо не отигра по най-хубавия метод своето воле и се нуждаеше от помощта на мрежата, с цел да се избави. Макар българинът кавалерски да подвигна ръка, това не го избави от грозните освирквания на съвсем целия корт.

Осъзнаващ, че няма какво да губи в сета, Кокинакис играеше на ръба на риска. Късметът много го покриваше, тъй като съвсем всеки негов удар от форхенд с милиметри закачаше линията и ставаше съвсем неосъществим за връщане. Все отново в шестия гейм Гришо имаше два брейкбола, с които можеше да направи решителна крачка към спечелването на сета, само че ги пропиля. Така пристигна и може би най-критичният гейм в целия мач, а той се оказа и най-продължителен. В него шансът покриваше Кокинакис при всеки мощен форхенд, а това на пет пъти подаряваше шансове на австралиеца от гръцки генезис да върне пробива.

Димитров обаче сподели темперамент и се измъкна и в петте случая. В последна сметка съумя да обърне и да поведе с 5:2. Емоционалната реакция на Димитров след спечелването на този гейм сподели какъв брой мъчно в действителност е било това. Също и какъв брой основен ще се окаже той за изхода на сета. А той свърши при 6:3 в изгода, като това не пристигна по никакъв начин елементарно и с известна доза късмет, само че пък и демонстриран темперамент от българина.

Съвсем друго стояха нещата във втория сет, който стартира със мълниеносен пробив за българина. Кокинакис сподели една линия от характера си, поради която по този начин и не разви до дъно гения си. Виждайки, че нещата не се развиват в негова изгода, австралиецът не изглеждаше до дъно стимулиран в този сет. Играта му пък нямаше нищо общо с тази от първата част.

Григор пропиля още един късмет за пробив в продължителния трети гейм, а в пети, Димитров още веднъж стигна до брейкбол, който Танаси Кокинакис му подари с двойна неточност. Така с задатък от два пробива и 4:1, за Григор не представляваше никакъв проблем да затвори сета с 6:2.

Гришо можеше да обезсмисли третият сет още с началото му, когато пропиля точка за пробив. След това играта стана много равностойна и дарамтичните мигове не липсваха.

Григор привидно стоеше по-добре на корта, само че пък в четвъртия гейм Кокинакис се добре до брейкбол. В него Григор трябваше да играе на втори сервис. При разгираването пред Кокинакис се откри отличен късмет да приключи, само че ударът му излезе в навън, а в тази обстановката несъмнено шансът покри Григор.

Българинът се възползва и обърна развоя на гейма, а двамата продължиха без пробиви до 4:4. Кокинакис взе подаването си за 5:4, а тук пристигна и първото съществено пропукване за Григор. Публиката избухна, когато при 40:15 австралиецът доближи до две точки за пробив, които бяха с тежестта на точки за продобиване на сета. Първата от тях бе обезвредена от Гришо, само че при втората Кокинакис ликуваше, а това означаваше сет в негова изгода.

Григор може да съжалява, че не си улесни четвъртия сет. Той изрично бе по-добрият тенисист на корта, само че пропиля куп шансове за пробив. Една в третия гейм, четири в петия, а в оказалия се основен девети гейм. Tой доближи до общо шестия си брейкбол в сета. Този път обаче амнистия нямаше. Отличен бекхенд по правата означаваше 5:4 гейма за Гришо, който имаше сервис на своята сметка и без никакви проблеми затвори мача с 6:4. А реакцията бе показателно. Гришо „ изпусна парата “ и сподели на освиркващата го аудитория, че е тук и продължава напред в шампионата.

Още вести четете в категория Спорт.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР