Григор Димитров откри победоносно участието си в тазгодишното издание на

...
Григор Димитров откри победоносно участието си в тазгодишното издание на
Коментари Харесай

Григор Димитров срещу Алекс Де Минор - анализи, очаквания и коефициенти

Григор Димитров откри победоносно присъединяване си в тазгодишното издание на Мастърса в Монреал, преодолявайки съпротивата на международния №237 Алексис Галарно, за който това бе дебютна поява на АТР равнище. В борба за място в третия стадий на шампионата обаче на българина му следва надалеч по-сериозно затруднение в лицето на Алекс Де Минор, с който са се изправяли два пъти един против различен, като са си разменили по една победа. Предстоящият дуел посред им ще започва не преди 22:00 часа българско време, а до тогава дано да поразсъждаваме по какъв начин хасковлията би могъл да вземе предимство в общия баланс против родения в Сидни тенисист.

Какво да чакаме от Алекс Де Минор?

Де Минор е един от най-ярките гении на новата генерация в тениса и съумя да се утвърди в топ 30 още през 2019 година, въпреки че по това време нямаше навършени даже 20 години. 183-сантиметровият състезател е десничар, извършва бекхенд с две ръце и се намира на 21-ва позиция в международната класация. Алекс се разграничава от множеството австралийските играчи, защото е прекарал огромна част от живота си в Испания, което е построило голям брой сложни качества у него, единствено че най-сериозните му такива са борбеният дух и невероятната скорост, поради която редица експерти в средите на спорта го назовават Демона. Младокът е шесткратен първенец в конкуренциите от ATP Тура, като пет от триумфите му идват през са точно на твърда настилка, каквато е и тази в канадския град.



Австралиецът е определян от голям брой свои сътрудници за един от най-бързите играчи сега, а това му качество може да докара до полуда даже най-търпеливите състезатели. Младокът обича продължителните замени от главната линия, в които е съвсем непогрешим, и в същото време се брани напълно с помощта на невероятната си скорост и атлетичност. Това обаче не значи, че някогашният номер 15 не може да нанася вреди върху съперника си, които най-често се показват в отличната му контраигра и непредвидени ускорявания на топката и от двете страни, тъй че противникът да остане тотално неопитен за тази промяна на темпото, оставайки без потребен отговор в хода на разиграването.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Първата ни ракета също има своите козове, с цел да реализира победа в срещата и те надалеч не са по-малобройни. Ръстовото предимство на българина несъмнено играе своята роля, що се отнася до сервиса, където Димитров може да страда от липса на неизменност, само че въпреки всичко е кадърен да печели някоя друга лесна точка изключително при малко по-бързи условия, до момента в който при Де Минор началният удар е по-скоро средство за вкарване на топката в игра и му се постанова да компенсира със безспорното качество на своите ретури. Григор изрично е и доста по-здрав физически от двамата, което дефинира преимуществото в мощта на неговите удари и нападателната му конфигурация за игра, които са основни съставки при тениса на хард. Гришо е занаятчия в ранното взимане на топката и постоянно може да държи нащрек австралиеца, разбивайки неговия еднообразен на моменти темп.



Родният ни представител би трябвало да бъде спокоен, тъй като голям брой евентуални уинъри ще бъдат връщани с лекост в неговото поле. Димитров ще би трябвало да бъде толерантен, само че не и внимателен. Със сигурност ще има обстановки, в които Григор ще бъде изкушен да се поддаде напълно на течението, защото младокът е податлив да те разбалансира и да те накара да заиграеш оттатък границите на риска от обезсърчение, само че българинът не би трябвало да се поддава на това. Той би трябвало да построява точките си последователно, изчаквайки подобаващия миг за завършващ удар, без да бърза, но и без да бъде прекомерно въздържан. Контролираната експанзия е ключът към триумфа за Димитров. Де Минор може да няма подчертани недостатъци, единствено че Григор има по-ярко изразени мощни страни, което може да наклони везните в негова изгода.

Очаквания и коефициенти

Наглед моментната форма е напълно на страната на международния номер 21, който напълно неотдавна завоюва трофея в Атланта и демонстрира тенис на доста високо равнище. Хасковлията пък тъкмо се завърна от травма и към момента изявите му на корта са относително неуверени, само че видяхме какъв брой добре заигра в края на предишния си дуел. Смятам, че родният ни представител стартира малко по малко да намира оптималния си темп, а среща с австралиеца ще помогне, тъй като той избира да се отбранява и събитията на корта напълно ще зависят от поставения играч.

Всички можем да си спомним срещата на Димитров и Де Минор отпреди три години на US Open, когато нашият съотечественик се беше сринал до номер 70 в ранглистата, намирайки се във евентуално най-голямата си дупка през своята кариера. Тогава Демона беше безспорен любимец, единствено че пасивният му метод не затрудни с нищо Григор и станахме очевидци на неочакван триумф за най-хубавия български тенисист. Сега условия и настилката са значително сходни и по тази причина оставам оптимист за идната среща.

Букмейкърите също се разграничават от моята теза, предлагайки коефициент от 2,50 за краен успех на Димитров, до момента в който възможностите за триумф на австралиеца се котират на 2,50. В професионалния тенис обаче тези предварителни прогнози постоянно биват опровергавани, а за нас остава вярата, че казусът ще бъде тъкмо подобен и нашето момче ще излезе като победител. Вие пък още веднъж ще имате опцията да наблюдавате дуела на някой от нормалните линкове в Tennis.bg.



Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР