Григор Димитров можеше спокойно да каже, че надпреварата в Маями

...
Григор Димитров можеше спокойно да каже, че надпреварата в Маями
Коментари Харесай

10 години по-късно: Фантастичен Григор спря черната си серия срещу Зверев и е финалист в Маями!

Григор Димитров можеше умерено да каже, че конкуренцията в Маями е най-неуспешната за него в сериите " Мастърс ", само че всичко това към този момент е зад тила на българина и скоро Флорида може да се окаже неговата нова обичана тенис дестинация, тъй като той към този момент е финалист в конкуренцията! Родният ни представител можеше да напусне шампионата още в първия си дуел, когато изоставаше със сет и 2:5 точки в тайбрека на втората част от Алехандро Табийо, само че за следващ път ни беше потвърдено, че тенисът е велика игра, в която всичко може да се обърне единствено за един момент и последваха две следващи победи над състезали от топ 10 - Хуберт Хуркач и Карлос Алкарас.

Последната жертва на нашия съотечественик се оказа Александър Зверев, против който 11-ият подложен не беше печелил мач от 2014-та година насам. Изглежда обаче тази седмица Григор е подготвен да опровергае всички предварителни упования и трендове, като прекъсна отрицателната си поредност от 7 следващи загуби в конфликтите си с германеца и го надигра с крайното 6:4 6:7(4) 6:4 за тъкмо 2 часа и 37 минути игра, с цел да се класира за третия си " Мастърс " край, където го чака борба с Яник Синер.

Григор изглеждаше извънредно стабилен в началните минути и още веднъж ни радваше с доста нападателен и разнороден тенис, което му разреши да не загуби нито една точка в откриващите си две подавания, само че международният номер 5 също беше хладнокръвен в изявите си на начален удар и имахме паритет при 2:2 гейма.

Тогава пристигна първото съществено тестване за Димитров, откакто Зверев подвигна публиката на крайници, печелейки зрелищна замяна от 32 удара, откакто се разтегна оптимално и съумя да се оправи с пасингшота на своя конкурент. Германецът не спря дотук и доближи до дебютен брейкбол, който пристигна заради забит смач в мрежата на първата ни ракета, единствено че сервисът на нашия съотечественик работеше безотказно и това му разреши да поведе с 3:2.

Наред бяха нови спокойни минути за сервиращите, в които можехме да забележим редица разигравания на високо движение. Всеки един от двамата играчи не се колебаеше да потърси реализацията на уинър и си служеше чудесно със своя начален удар, като гонитбата в резултата продължи до 5:4 в интерес на родния ни представител. Наглед четвъртият подложен нямаше да има проблеми при сервирането си за оставане в сета, само че Григор се закачи в гейма благодарение на магично стоп воле, а оттова насетне не загуби нито точка и затвори откриващия сет в своя изгода, възползвайки се от форхенд с рамката на ракетата от страна на германеца.

Вторият сет още веднъж стартира извънредно равностойно, а българинът още веднъж ни подари с магията на своите импровизации, отказвайки Зверев с фина къса топка, която му разреши да изравни точките за 30:30 в третия гейм и скоро 11-ият подложен седна на отмора с преднина от 2:1. Димитров продължи да взема изненадващия решение и несъмнено хващаше постоянно неопитен олимпийския първенец, който даже не можеше да започва при все по-зачестяващите пуснати удари на нашия съотечественик.

Големият проблем за някогашния номер три се криеше в това, че Саша не беше пропуснал нито един първи сервис преди идната промяна на топките и паритетът властваше при 3:3. Наред бяха първите игрови съмнения на първата ни ракета и германецът доближи до тъждество от 40:0 в интерес на сервиращия тенисист, което стана допустимо след обикновено сбъркано форхенд воле от страна на Григор. Все отново той незабавно отреагира с мълниеносна печеливша форхенд права и Зверев относео се размина в опита си най-сетне да пробие.

Наглед международният номер 5 имаше известно игрово преимущество в тези минути имаше надалеч повече шансове на ретур, но по този начин и не намираше по какъв начин да ги материализира, а и Димитров не спираше да показва най-хубавия си тенис напрегнат. Стигна се до 5:4 в интерес на по-нискоранкирания тенисист и изглеждаше, че ще станем очевидци на безусловно дежавю от първата част, защото хасковлията взе задатък от 0:30, само че оттова насетне не взе нито точка повече.

В последна сметка, то разумно сетът щеше да бъде решен в тайбрек, където някогашният финалист стартира с мини пробив, пристигнал след неспасяема бекхенд права. Отговорът на Григор последва неотложно и той залепи топката върху линия със своя дланов удар, изравнявайки за 1:1. За страдание, то Зверев просто не можеше да сбърка в тези минути и взе сериозна преднина от 4:1, която просъществува до последно и спечелилият щеше да бъде избран в трета част.

Там българинът поведе с 0:30 в откриващото подаване на четвъртия подложен, единствено че позволи лесна неточност при опит да пласира минаващ удар от форхенд и Зверев се активизира, с цел да поведе за пръв път от началото на дуела. 32-годишният състезател обаче надалеч не беше пречупен и завоюва идващия гейм на нула, което след това стори и противника му.

Германецът ясно усещаше, че психическото преимущество към този момент е на негова страна и побърза да пречупи съперника си с пробив в четвъртия гейм, само че нашият съотечественик отрази точка за пробив с прелестен форхенд по диагонала, който гарнира с два следващи аса. Този миг като че ли обърна съотношението на силите и за повторно видяхме по-опитният играч да повежда с 0:30, изстрелвайки свръхзвуков пасингшот от бекхенд. Офанизвата на Димитров продължи с цялостна мощ, като го видяхме по какъв начин си отваря корта и приключва с съвършена форхенд права, осигурявайки си две точки за пробив.

Последва една от голям брой акции към мрежата на 11-ия подложен, която привидно нямаше по какъв начин да се увенчае с триумф, тъй като бекхендът на олимпийския първенец закачи филето и не се виждаше какво би могъл да направи хасковлията, но той изуми публиката с печелившо воле изпълнено от земята, след което Григор се изправи и седна в стола си за отмора, водейки с пробив.

Точно това се оказа и решителната точка в мача, защото родният ни представител изигра два безметежни сервис гейма и можеше да отпразнува една от най-сладките си победи в кариерата!

 

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР