Григор Димитров изнесе същински тенис мастърклас в мача си от

...
Григор Димитров изнесе същински тенис мастърклас в мача си от
Коментари Харесай

Висш пилотаж: Григор загуби сет, но сломи Кокинакис и е в третия кръг на Australian Open!

Григор Димитров изнесе истински тенис мастърклас в мача си от втория кръг на Откритото състезание на Австралия и се поздрави със седмата си поредна победа през новия сезон. Най-добрият български тенисист имаше задачата, представляваща значително нож с две остриета, да се изправи против огромния любим на публиката - Танаси Кокинакис, на който даже голямата поддръжка от трибуните не съумя да помогне за освен това от извоюван сет, откакто родната ни първа ракета изигра вероятно един от най-силните си мачове до момента през 2024-та година и се нуждаеше от тъкмо 3 часа и 27 минути, с цел да победи с триумфа - 6:3 6:2 4:6 6:4.

По този метод първенецът в Бризбейн ясно потвърди, че компликациите му на старта в Мелбърн против Мартон Фучович, свързани с несъразмерен брой непредизвикани неточности, не би трябвало да ни тормозят, като с днешната си самобитна лекция на тематика тенис в голям брой посоки подпечата класирането си за третия кръг на Аустрелиън Оупън, където му следва да срещне дебютанта на такава фаза в " мейджър " шампионатите - Нуно Боржеш.

Българинът започва дуела с голяма доза самочувствие в дейностите си, като ловко подхождаше във всяка обстановка и в границите на единствено един удар си гарантираше лидерската позиция в разиграванията, които изявено доминираше чрез форхенда си, трупайки щедро количество печеливши отигравания на сметката си. Същевременно при по-продължителните замени от главната линия ясно си проличаваше разликата в класите сред двамата състезатели и до момента в който международният номер 80 главно залагаше на силата в търсене на реализирането на уинър, то българинът засвидетелстваше голямата си тактическа просветеност, като " тормозеше " противника си с пуснати сечени бекхенди ниско в краката му, което водеше до купища неточности от ракетата на локалния любим.

Съвкупността от всички тези фактори пък скоропостижно докара до изразяването на превеса на Григор и в цифрово съответствие, като най-хубавият ни тенисист осъществя пробив, с помощта на отлична композиция наоколо до мрежата, и не след дълго разполагаше с цели три благоприятни условия да дублира преднината си. В последна сметка до подобен процес на събитията не се стигна, откакто подложен напрегнат, Кокинакис неколкократно извърши най-хубавите си удари и оцеля, при което придобият подтик и цялостната поддръжка зад тила му от трибуните на " Джон Кейн Арена " го въодушевиха към това да търси възобновяване на паритета в статуквото, само че съвършеният прочит на цялостната картина, който ни предоставяше Димитров, оказа помощ на първата ни ракета да отрази четири брейкбола в седмия гейм, преди след това безпроблемно да подпечата триумфа си в откриващия сет.

Oooft, that backhand is a work of art.

The Bulgarian has won the first set of Thanasi Kokkinakis 6-3. • • • •
— #AusOpen (@AustralianOpen)

На старта на втората част очакванията на австралиеца и хилядите му сънародници по трибуните за евентуален поврат на по-нискоранкирания тенисист бързо бяха " попарени " от страхотното показване на Гришо, който впечатли с отличното си прекосяване от отбрана в офанзива, с цел да подчертае абсолютния си надзор на корта, извел го до ранно преимущество от пробив. Превъзходството на българина във всеки един игрови аспект пък продължи да се онагледява с всяка минала минута, като 13-ият подложен изграждаше извънредно ловко офанзивните си акции и без никакви терзания завършваше своите комбинации посредством реализирането на уинър.

Именно изявената доминация на Димитров на процедура трансформира Кокинакис в директен очевидец на оферти ни мастърклас от страна на хасковлията, който скоропостижно още веднъж отмъкна съперниковото подаване, след следващата серия печеливши удари, и дублира водачеството си в общия резултат на съревнованието.

Smoooooooth operator. claims the second set and with it a commanding 6-3 6-2 lead over Thanasi Kokkinakis. •
— #AusOpen (@AustralianOpen)

Бившият полуфиналист в Мелбърн опита да довърши започнатото още на старта на третия сет, когато очевидно намерил верния метод в разиграванията, продължи да натрупа дивиденти на сметката си и си обезпечи три брейкбола, само че изправеният до стената Кокинакис не трепна напрегнат и показва класата на сервиса си, с цел да оцелее. Впоследствие публиката и нейните неспирни аплодисменти при всяка извоювана точка любимеца им привидно вдъхна нужната доза убеденост на международния номер 80, който доста усъвършенства качеството на играта си във всеки един параграф и даже доближи до опция за пробив, но първата ни ракета отговори уместно с два аса в гейма си и отстоя своето, при което паритетът царуваше в несъмнено най-оспорваната част до момента от срещата - 2:2.

Оттам насетне сервиращите получиха напълно надзор върху протичащото се, като въпреки и да ставахме очевидци на моментни прояви на талантливост от страна на двамата състезатели, то шансове пред посрещачите липсваха. Така бяхме отведени до поливалентния десети гейм, когато Димитров сервираше при 4:5 в опит да изравни статуквото, само че се оказа неопитен за решението на Кокинакис да заиграе на ръба на риска, като самоотвержените дейности на австралиеца, свързани с непрестанното търсене за нанасянето на уинър, се трансфораха в печеливши под оглушителните възгласи на домакинската аудитория и международният номер 80 осъществя дебютния си пробив, с което понижи изоставането си в общия резултат.

Thanasi lifts the roof off JCA!

He trails Grigor Dimitrov 3-6 2-6 6-4, but he`s back in it! •
— #AusOpen (@AustralianOpen)

В началото на четвъртата част българинът ясно показва с държанието си, че се е абстрахирал от случилото се броени минути по-рано, като още веднъж възобнови водещата си позиция на корта и с все същото забележително самочувствие организираше всяка своя офанзива, завършвайки я сполучливо наоколо до мрежата. Константността в представянето на най-хубавия ни тенисист пък скоропостижно бе облагодетелствана и той в две поредни подавания на някогашния двойков първенец от Аустрелиън Оупън доближи до благоприятни условия за брейк, при които обаче Кокинакис оцеля, с помощта на сервиса си, както и на това, че бекхендът на сънародника ни спря във филето на мрежата, като остана на милиметри от това да порази задачата.

Въпреки това, Григор остана правилен на стила си и продължи все по този начин чудесно да конструира концепциите си в офанзивната фаза на играта си, при което австралиецът избра да влезе в " борба на слайсовете " с първата ни ракета, който ясно засвидетелства за какво бива именуван с прякора " Slicey ", като в края на размяната пласира прословут бекхенд по правата, с който подпечата извънредно значимия си пробив в деветия гейм, като в идващите минути безпроблемно узакони триумфа си.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР