Григор Димитров и Яник Синер ще излязат на корта в

...
Григор Димитров и Яник Синер ще излязат на корта в
Коментари Харесай

Григор Димитров срещу Яник Синер - анализи, коефициенти и очаквания

Григор Димитров и Яник Синер ще излязат на корта в 22:00 часа българско време, с цел да дефинират първенеца на Мастърса в Маями. Третият подложен имаше доста безапелационен път в конкуренцията, като отпусна единствено три гейма на Даниил Медведев в миналия си мач и по този начин се класира за втория си следващ край на " Хард Рок Стейдиъм ", детронирайки настоящия първенец. Григор пък мина през цели 3 трисетови дуела и беше единствено на две точки от загубата в откриващия си мач в конкуренцията, само че показва страхотна психическа резистентност, с цел да надвие чилиеца Алехандро Табийо и след това се оправи със съпротивата на цели трима тенисисти от топ 10 - Хуберт Хуркач, Карлос Алкарас и Александър Зверев.

Досега първата ни ракета и Синер са се изправяли 3 пъти един против различен, като родният ни представител завоюва първата им среща на клея в Рим, когато Синер е още младеж, само че през предходната година италианецът обърна нещата в своя изгода с две победи. Първата от тях пристигна точно в Маями и би трябвало да отбележим, че Димитров тогава нямаше особени шансове, единствено че нещата бяха надалеч по-оспорвани на шампионата в Пекин, където младокът се наложи с 2:1 сета в извънредно оспорвана борба.



Точно този триумф на Синер го вкара в страхотна серия и той завоюва купата на въпросното надпреварата, след което победи още във Виена, както и дружно с тима на Италия във финалите на Купа " Дейвис ". В момента обаче нашият съотечественик е в доста по-добра форма по отношение на тогава и по-високоранкиранят състезател самичък означи, че го чака доста сериозен тест във финала. Ние с вас пък ще се опитаме по традиция да създадем най-хубавия вероятен разбор, изграждайки най-благоприятен тактически проект за игра на 11-ия подложен.

Какво би трябвало да знаем за Яник Синер и кои са неговите мощни страни в играта му?

22-годишният тенисист играе с дясната ръка и извършва бекхенд с две ръце. В момента се намира под номер 3 в международната ранглиста, което е неговото рекордно достижение в  ранглистата. Младокът в началото се занимава преди всичко със ски алпийски дисциплини, където става републикански първенец на страната си до 12 години в гигантския слалом и даже над една година не стъпва на корта, само че неговият татко го убеждава още веднъж да се захване с тениса и в последна сметка Яник взема решение, че това ще е неговият спорт, тъй като е почитател на директното състезание сред противниците.

Синер несъмнено е най-хубавият тенисист от началото на сезона и в Мелбърн записа поредни победи над Новак Джокович и Даниил Медведев, с цел да се поздрави с дебютния си " мейджър " трофей в своята кариера, a след това победи и в Ротердам, поздравявайки се със своята 12-та купа на равнище ATP. Единственото проваляне през сезона за третия подложен пък пристигна на 1/2-финалите в Индиън Уелс, в които беше спрян от Карлос Алкарас и по този начин държи връх от 18-1.

Най-сериозното усъвършенстване в играта на италианеца е безспорно при неговия начален удар, който в предишното можеше елементарно да бъде нападнат от неговите противници, до момента в който сега е едно от главните му оръжия. Самият Медведев беше безапелационен, че първенецът от Аустрелиън Оупън е вдигнал 10 пъти качеството на началния си удар и това е една от аргументите южнотиролецът да е в серия от 5 следващи извоювани дуели против руснака, който не можеше да победи даже един път в предишното.

Освен това международният номер три към този момент надалеч не е това слаботелесно момче и самичък описа по какъв начин е качил съществено количество мускулна маса в предсезонната си подготовка. 22-годишният играч израсна доста и в ментално отношение, като той не демонстрира никакви непотребни страсти на корта и нормално демонстрира най-хубавата си игра в най-важните моменти от срещите, до момента в който в предишното постоянно губеше тежки 5-сетови конфликтите в решителните етапи на конкуренциите от Големия шлем.



Италианецът е изцяло приключен тенисист, който удря топката еднообразно добре и от двете страни, а слабостите му са сложни за разкриване. Синер разполага с дълги крака, които му оказват помощ с лекост да доближава съвсем до всяка една топка, което е подкрепено и от отличното му придвижване по корта. Младокът умее да форсира топката по извънреден метод от всяка една позиция и е доста мъчно да отблъснеш неговите офанзиви, когато стъпи върху главната линия и поеме самодейността в разиграването. Защитата на южнотиролеца също е на забележителна висота, като постоянно можем да го забележим по какъв начин отвърна сполучливо съперника си и е кадърен да придава забележителна дълбочина на отиграванията си даже когато е изтласкан доста обратно в полето си. Накрая бих отличил изключителната тактическа дисциплинираност на 22-годишния състезател, чийто асортимент на отигравния е съвсем безукорен.

Какво би трябвало да направи Григор Димитров, с цел да има шансове да вдигне трофея в Маями?

Разбира се, то въпреки всичко можем да намерим някои леки пробойни в " процесора " на третия подложен, започвайки от недотам уверената му игра наоколо до мрежата. Миналогодишният финалист рядко се озовава в тази зона от корта и има за какво това да бъде по този начин, защото неговите волета несъмнено са неубедителни и дават опция за контраигра на противника, тъй че Димитров би могъл да привиква преднамерено напред италианеца.

Нашият съотечественик изрично може да почерпи хрумвания от Карлос Алкарас, който е последният човек с победа над южнотиролеца. Световният номер две непрестанно се опитваше да излиза към мрежата и вкарваше в деяние своите къси топки, тъй като Синер е обожател на силовите замени от главната линия и не е чак толкоз непогрешим, в случай че ритъмът на играта се сменя постоянно.

Най-добрият български тенисист наложително ще би трябвало да повтори игровия си проект от миналата си среща, атакувайки при първа опция със своя форхенд. Спорно е дали сервисът на Григор ще му донесе някакви особени дивиденти, имайки поради какъв брой обратно стои италианецът на посрещане, само че длановият удар си остава главното оръжие на хасковлията и той би трябвало да бъде оптимално самоуверен, тъй като другояче рискува да бъде поставян под непрекъснат напън и надали ще издържи на темпото при сходен процес на събитията.

Световният номер 12 е задължен да продължи с извънредно разнообразната си игра, която демонстрира от началото на шампионата и непрекъснато да държи нащрек съперника си. Именно агресвният метод донесе страхотни дивиденти за ветерана в срещите му с Карлос Алкарас и Александър Зверев. Връщайки се към мача с Карлитос, то считам, че Григор значително би трябвало да копира съшата тактичност, а точно да избие ръкетата от ръцете на южнотиролеца и въобще да му даде опция да разгърне мощта си от дъното на корта, в случай че това се окаже допустимо.

 



Очаквания и коефициенти: 

Няма по какъв начин да не признаем, че на хартия Яник Синер е огромният любимец в срещата, само че Григор играе от позицията на новобранец през съвсем целия шампионат и дано бъда упрекнат в пристрастия, само че е безспорен факт, че няма състезател, който да се усеща спокоен на корта, когато против себе си има най-хубавата версия на българина. 11-ият подложен наскоро беше финалист на Мастърса в Париж и там несъмнено напрежението му пристигна допълнително, единствено че този път чакам Димитров да е осъзнал, че това надалеч не е била последната му опция за сходен влиятелен трофей и има всичко належащо да бъде част от най-големите конфликти на най-голямата сцена.

Букмейкърите обаче фаворизират доста съществено младока, определяйки ставка от 1.25 за негов триумф, до момента в който възможностите за победа на родния ни представител се котират на 4.15. Трябва обаче да ни е ясно по какъв начин тези предвиждания надалеч не всеки път се оказват правилни, като за нас остава вярата този път да е точно подобен и Григор Димитров да сервира сензацията. Вие пък още веднъж ще можете да наблюдавате мача на обичайните линкове в Tennis.bg, а началото на дуела ще бъде обещано малко след 22:00 часа българско време.

 

 

 

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР