Григор Димитров и Александър Бублик са се срещали три пъти

...
Григор Димитров и Александър Бублик са се срещали три пъти
Коментари Харесай

Димитров срещу Бублик: Историята на съперничеството досега


Григор Димитров и Александър Бублик са се срещали три пъти до момента, като казахстанецът има преимущество в съперничеството с 2-1 победи. Преди да станем очевидци на четвъртия им дуел довечера в Индиън Уелс, дано погледнем към предходните три:

2019 година, Чънду, четвъртфинал
Победител: Александър Бублик
Резултат: 5-7 7-6(9) 7-6(3)

Досега не сме гледали отегчителен мач сред Димитров и Бублик, само че няма подозрения, че този в Чънду през 2019 бе най-оспорваният и трагичен от трите.

Григор измъкна първия сет и имаше два мачбола във втория – в случай че бе осъществил един от тях, българинът щеше да се поздрави с победа №300 в кариерата си.

Интригата се резервира до последните минути, откакто първата ни ракета заличи закъснение от 1-4 гейма в третия сет и също избави мачбол, преди да загуби още един тайбрек.

Битката продължи два часа и 32 минути, а главното оръжие на тогава 22-годишния играч бе видно – 35-те му аса бяха основни за оформянето на крайния резултат.

2021 година, Уимбълдън, втори кръг
Победител: Бублик
Резултат: 6-4 7-6(6) 7-6(4)

На трева началният удар е още по-голям и това си пролича в All England Club. 2021 бе най-силната година в кариерата на казахстанеца – приключи сезона с най-вече асове в Тура, а след 34-те от успеха над Димитров водеше на втория в класирането, Беретини, с цели 154 директни точки от начален удар.

Този мач демонстрира, че Бублик съставлява опасност за най-хубавия ни тенисист, даже когато Григор играе мощно. Във въпросната среща българинът записа 56 уинъра при единствено 25 непредизвикани неточности – противникът му имаше същия брой печеливши удари и 10 повече грешки, само че сервисът го изведе до крайния триумф след близо два часа и половина.

Любопитен факт:
Макар да не е загадка, че Бублик не е измежду най-трудолюбивите и не прекарва изключително дълго време на подготвителните кортове, при сходно показване на сервис е разумно да се допусна, че най-малко тренира интензивно този толкоз основен съставен елемент от играта си? След мача с Димитров той сподели, че не е извършил повече от 20 начални удара на тренировки за последната година и половина.

„Никога през живота си не съм го правил. В един миг открих ритъма си на сервис и просто се пробвам да го подкрепям и да резервирам дребните елементи, които работят добре дружно.“

2021 година, Синсинати, втори кръг
Победител: Григор Димитров
Резултат: 6-3 7-5

Тук идва и причина за оптимизъм – Бублик не игра неприятно и в мача им в Синсинати, само че Western & Southern Open е съвсем като втори дом за българина и той още един път сподели, че е фактор там.

Григор изигра един от най-силните си мачове за сезона, взимаше топката рано, диктуваше разиграванията с въодушевление и този път не разреши на противника си да се добере до тайбрек, където сервисът му да е още по-значим.

Накрая двамата се поздравиха с усмивка на мрежата, а Бублик не пропусна да изрази възхищението си от този вълшебен миг на някогашния №3:

Трябва да се означи, че Синсинати е най-успешният Мастърс за първата ни ракета, като е спечелил 67% от мачовете си там. Само в Париж и Монте Карло също надскача котата от 60%, а в Индиън Уелс салдото му е 10-8. И въпреки всичко полуфиналът от предходната година е позитивен знак.

Ако наклонността се резервира, ни чака нова оспорвана борба. Ако и двамата покажат най-хубавия си тенис, сигурно ни чака шоу.

Прочети още: Бублик, който м рази тениса, само че се забавлява на корта.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР