Григор Димитров демонстрира невероятна игра в първия си за годината

...
Григор Димитров демонстрира невероятна игра в първия си за годината
Коментари Харесай

Григор Димитров срещу Алехандро Давидович Фокина - анализи, очаквания и коефициенти

Григор Димитров показва невероятна игра в първия си за годината шампионат на клей и справедливо откри място в полуфиналите на Мастърса в Монте Карло, откакто през вчерашния ден се поздрави с следващ влиятелен триумф, реализиран над международния №14 Хуберт Хуркач. Днес нашето момче ще излезе на корта в търсене на първи край от 4 години насам, като негов конкурент ще бъде Алехандро Давидович Фокина, който отстрани Новак Джокович във втория кръг на конкуренцията.

Досега двамата са се изправяли един против различен единствено един път, като това се случва на Мастърса в Рим през предишния сезон, но тогава най-хубавият ни тенисист не съумя да покаже най-хубавия си тенис и позволи загуба в поредни сетове. Сега пред него се открива страховит късмет да вземе реванш за миналогодишното си проваляне, а дано дружно разгледаме по какъв начин това би могло да се трансформира в действителност.

Какво да чакаме от Алехандро Давидович Фокина?

22-годишният играч до момента няма извоювана купа при мъжете на най-високото равнище, единствено че може да се похвали с впечатляващи резултати при юношите, където е бил първенец на Уимбълдън и лидер в международната класация. Висок е 183 сантиметра, десничар е и извършва бекхенд с две ръце. Давидович се усеща извънредно комфортно върху алените кортове, на които е постигнал съвсем всичките си най-хубави резултати, а придвижването му върху землената настилка е безупречно. Испанецът разполага с едни от най-хубавите къси топки в мъжкия тенис, въпреки че постоянно е податлив да прекалява с осъществяването на този способ, ставайки предвидим в дейностите си. Фокина харесва темповите разигравания от дъното на корта, в които управлява протичащото се посредством мощните си удари от двете страни.



Ибериецът обаче е доста променлив в дейностите си, като е кадърен да играе съвсем напълно на моменти, но същото важи и в противоположна посока. Тези лъкатушения в представянето му се дължат главно на неговия избухлив манталитет, който постоянно взема връх над разсъдъка и го кара да подхваща голям брой недомислени дейности на корта. Световният номер 46 надалеч не разполага със застрашителен начален удар, като позволява голям брой двойни неточности и възможностите за пробив не са необичайност пред съперниците му. Съвсем друго е ситуацията с качеството на ретурите му, тъй като той има способността да бъде доста нападателен на посрещане и постоянно хваща невероятни ъгли, оставайки беззащитен съперника.

Миналогодишният четвъртфиналист на Ролан Гарос също по този начин е измежду най-изявените спортисти в Тура и е кадърен да доближи съвсем до всеки един съперников удар. Тази скорост пък е подплатена и с впечатляваща еластичност, която е също толкоз присъща и за хасковлията. Младокът има забележителна равнопоставеност сред своята офанзивна и отбранителна игра, тъй че нашият съотечественик ще би трябвало да бъде по-креативен от всеки път.

Как може да се опълчи Григор Димитров?

Българинът изрично разполага с доста по-сериозен опит и знае по какъв начин да сдържа страстите си във значимите моменти. Именно спокойствието ще бъде един от най-верните съдружници на Димитров, който сигурно ще се пази през по-голямата част от срещата и евентуално ще запише надалеч по-скромен брой атрактивни осъществявания от испанеца, само че нормално е доста по-константен в дейностите си, в случай че го съпоставим с по-нискоранкирания играч и това е една от предпоставките, които накланят везните в интерес на българина.

Ключово за родния ни представител ще бъде по какъв начин употребява началния си удар. Категорично подаването на Григор е със доста по-голям капацитет да носи бързи точки по отношение на това на Фокина, единствено че в случай че хасковлията допусне спад в представянето си на този детайл, то испанецът с лекост ще санкционира неуверените изяви на Димитров от сервис линията.

Първата ни ракета е длъжен да трансформира непрестанно темпото на играта, тъй като Давидович става доста рисков, когато откри темп и може да те остави без никакви шансове за избрани интервали. Такива моменти ще са обаче по-скоро краткотрайно събитие, тъй че първата ни ракета просто би трябвало да следва тактическия си проект и да не се тормози от сходни изригвания, тъй като неизбежно ще пристигна спад, като тъкмо тогава българинът би трябвало да натисне съперника си и ясно да му покаже кой е по-класният играч, разклащайки напълно менталната му конфигурация.



Българинът изрично отстъпва на съперника си по връзки на грубата мощ и единствено може да загуби, в случай че се опита да влиза в директни дуели от главната линия. Родният ни представител е задължен най-много да се опре на своята вариативност и богат механически боеприпас, с чиято помощ да изкара от равновесие противника, тъй като тази борба няма да бъде извоювана с мощност, а само посредством помощта на висок тенис разсъдък.

Очаквания и коефициенти

Аз персонално чакам 22-годипният състезател да бъде по-свеж и това му дава известно преимущество, единствено че триумфът е изцяло по силите на Григор и надалеч не се изискват някакви чудеса от смелост, с цел да бъде надигран младока.

Букмейкърите дефинират Фокина за любимец, предлагайки ставка от 1.83 за негов краен триумф, а възможностите на Димитров се котират на 2.16, въпреки че тези предварителни прогнози постоянно биват опровергавани в професионалния тенис, като се надявам този път казусът да е тъкмо подобен и Григор да ни зарадва с победа. Срещата пък още веднъж ще може да наблюдавате на нормалните линкове в Tennis.bg!

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР