Григор Димитров даде ясни знаци, че се намира в топ

...
Григор Димитров даде ясни знаци, че се намира в топ
Коментари Харесай

Топ поставеният е на колене: Фамозен Григор надви Алкарас за първи път и е 1/4-финалист в Шанхай

Григор Димитров даде ясни знаци, че се намира в топ форма за Мастърса в Шанхай, постигайки безапелационни победи над Александър Вукич и Карен Хачанов, което ни даваше очаквания, че българинът е кадърен да се опълчи на международния номер две Карлос Алкарас и да реализира дебютна победа над него в кариерарта си.

Родният ни представител пък не ни разочарова ни минимум и евентуално изигра един от най-паметните си мачове в кариерата на равнище ATP, с цел да преодолее съпротивата на топ поставения - 5:7 6:2 6:4. Така Гришо се поздрави с пета победа над топ 10 представител от началото на годината и ще срещна Николас Джари в спор за място на полуфиналите в китайкия мегаполис.

Григор стартира доста прибързано и позволи няколко лесни неточности от форхенд, които разрешиха на Алкарас с лекост да завоюва откриващото си подаване. Впоследствие родният ни представител направи две двойни неточности и трябваше да отразява точки за пробив, единствено че българинът въобще не трепна и ги отрази със страхотни сервиси по диагонала, а най-после затвори гейма с изящна къса топка.

Последваха извоювани сервис геймове на нула от страна на двамата състезатели, а Димитров усещаше топката все по-добре и действаше с оптимално равнище на експанзия, като доближи до първи брейкбол, пласирайки неспасяем противоположен удар. Офанзивата на нашия съотечественик продължи с цялостна мощ, тъй като той се измести на своя форхенд и заби печеливш ретур, с цел да реализира брейк за преднина от 3:2.

Последваха спокойни минути за сервиращите до 5:4 в интерес на най-хубавия български тенисист, когато Алкарас сподели изумителна отбрана и принуди първата ни ракета да прави безчет спомагателни удари, а най-после топ поставеният преминаваше на собствен ред в офанзива и впечатли с фамозно стоп воле, което му проправи път към изравняването на резултата.

Много скоро пък Димитров на собствен ред трябваше да сервира за оставане в сета и на бърза ръка изостана с 15:40. Гришо не се съобщи и избави първия сетбол с мощен форхенд уинър, само че по-късно трепна и съобщи частта с лека непредизвикана неточност от същата страна.

Неизбежното се случи при започване на втората част и международният номер две смъкна извънземното ниво, на което беше почнал да играе в последните минути. Григор незабавно се възползва от отворилата се опция и направи пробив в дебютния гейм, откакто провежда следващата си вихрена акция от форхенд.

Впоследствие испанецът имаше известни шансове да изравни резултата, само че позволи фрапантна неточност наоколо до мрежата и 18-ият подложен затвърди взетото преимущество. Родният ни представител се усещаше все по-комофортно на корта и нямаше проблем да се оправя с високото движение на своя конкурент, който стартира да рискува прекомерно доста в отиграванията си и справедливо инкасира втори брейк, бивайки осъден след гръмък минаващ удар от бекхенд на първата ни ракета. Своеобразният тенис полет на Димитров продължи и в идващия гейм, където той не остави никакви шансове на ибиериеца и справедливо вкара мача в решителна част.

Там двамата играчи влязоха в серия от тежки разигравания, които непроменяемо завършваха с триумф на топ поставения, който нямаше проблеми в откриващото си подаване. Същото обаче важеше в цялостна степен и за нашия съотечественик, чиито завършващи удари непрестанно се множаха и имахме паритет за 1:1.

Можеше ясно да забележим по какъв начин в тези минути има очевиден спад в играта на любимеца, а Григор не спираше да употребява всяка една опция, с цел да нападна и си завоюва следващ брейкбол в срещата, чиято реализация беше мигновена, защото Алкарас организира следващата си несполучлива акция към мрежата.

Най-добрият български тенисист продължаваше да е хладнокръвен на личен сервис и доста скоро се откъсна напред с 3:1. Испанецът продължаваше да наподобява извънредно нерешителен и нямаше никаква удача при опитите си за къси топки, до момента в който някогашният номер три целеше страничните линии с голяма лекост и се приближи единствено на два гейма от крайната победа, повеждайки с 4:2.

Следващият сервис гейм на хасковлията също мина безаварийно и той усили задатъка си на 5:3, поставяйки следващ дланов удар върху линията, за който Алкарас нямаше никакъв отговор. Шампионът от Уимбълдън въпреки всичко не се съобщи и принуди нашето момче да сервира за спечелването на конфликта, но това въобще не се оказа сложна задача за Григор Димитров, който можеше да вдигне победоносно ръце след 2 часа и 10 минути прекарани на корта, с цел да отпразнува най-голямата си победа в последните години.

 

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР