Грешната и прекомерна употреба на антибиотици ускорява процеса на резистентност

...
Грешната и прекомерна употреба на антибиотици ускорява процеса на резистентност
Коментари Харесай

Грешната и прекомерна употреба на антибиотици води до резистентност към тях

Грешната и несъразмерна приложимост на антибиотици форсира процеса на устойчивост към тях. Това сподели пред публицисти Скендер Сила, началник на офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България и прикани държавното управление в близко време да одобри народен проект за деяние по отношение на антибиотичната устойчивост, както и да обезпечи финансирането му.

Антибиотичната устойчивост е причина за 33 хиляди смъртни случая годишно в Европейски Съюз, сподели още Сила и акцентира, че в случай че не се вземат ограничения, към 2050 год. тя ще е по-честа причина за гибел в сравнение с онкологичните болести.

Такъв проект е създаден през 2016 год., само че трява да бъде признат и координиран с други министерства, напомни проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Страната ни е под междинното за Европейски Съюз равнище по смъртност от инфекции, породени от резистентни бактерии, сподели доцент Иван Иванов - началник на Националната референтна лаборатория по антибиотици, цитирайки данни от европейско изследване. От всички 33 хиляди смъртни случая в Европейски Съюз, доста огромен % се дължи на вътрешноболнични инфекции, а 39 на 100 от тези инфекции са били резистентни на антибиотици от последно потомство, добави той. По думите му най-тежкият проблем в България е потреблението на антибиотици от трето потомство в лечебните заведения.

Антибиотичната устойчивост се появява, когато разнообразни микроорганизми стартират да се трансформират след излагането им на антимикробни средства. С течение на времето тя поражда естествено, нормално посредством генетични промени. Антибиотиците се употребяват повече от нужното, в неверна доза както при хора, по този начин и при животни, постоянно без професионален контрол, сподели доцент Михаил Околийски, представител на СЗО за България. По думите му резистентни микроорганизми се срещат при хора, при животни, в храната, в околната среда и могат да се популяризират сред хора и животни.

Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаменти, уточни, че през предходната година са били осъществени над 300 инспекции на аптеки и са били издадени 42 наказателни постановления поради продажба на медикаменти по лекарско наставление без показана рецепта. За тази година до октомври са издадени 50 наказателни постановления. По думите му няма растеж на нарушаванията, по-скоро има растеж на инспекциите. Санкцията за такава продажба е 1000 лева, добави Кирилов.

От през днешния ден стартира Световната седмица, отдадена на осведомеността за отговорно използване на антибиотиците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР