Грешките са неизбежни при изграждането на стартъп. Това е добре,

...
Грешките са неизбежни при изграждането на стартъп. Това е добре,
Коментари Харесай

5 маркетингови грешки, които могат да се окажат фатални за стартъпите 

Грешките са неизбежни при построяването на стартъп. Това е добре, стига да се поучите от тях и да се възстановите по-добре. Но в случай че извършите следните маркетингови неточности при пускане, може да не получите този късмет.

1. Харчене на пари за маркетинг, преди да сте улучили точни продуктов пазар 

" Съответствие на продуктовия пазар "  по създание значи, че сте потвърдили, че купувачите на вашия целеви пазар са подготвени да платят и употребяват вашия артикул. 

Трябва да маркетирате вашата компания от момента на стартирането или по-рано, в случай че можете да я управлявате, само че най-вероятно към момента няма да сте в сходство с продуктовия пазар. Пазарувайте органично. Направете го гратис. Говорете с допустимо най-вече евентуални клиенти на вашия целеви пазар. Какво желаят и от какво имат потребност? Как можете да помогнете? Какво са подготвени да платят? Групирайте тези отговори и инвестирайте в научноизследователска и развойна активност, с цел да създадете офертите, които знаете, че хората са подготвени да купят. 

За да започнете тези диалози, използвайте вашата мрежа, поискайте рекомендации и/или изпратете имейли. Започнете да изграждате своята публика в обществените медийни платформи. Похарчете малко, с цел да присъствате на конференция или две, където можете да говорите с дузина от вашите идеални клиенти. 

Това, което не би трябвало да вършиме и грешката, която вършат прекалено много започващи компании, е да харчите доста пари за платени реклами, събития, празненства за пускане, брандиране и други. Те са значими, само че не преди да имате артикул или услуга, които хората желаят да купят.

2. Опитване на прекалено много неща наведнъж 

Имате доста провокации, когато маркетирате започващ бизнес, само че най-големият ви зложелател е разсейването. Има доста вълнуващи благоприятни условия и вие обезверено се нуждаете от доходи. Защо не следвате всички вероятни пътища, с цел да го получите? Защото не можете да извършите всичко добре. Опитът да извършите всичко значи, че ще съумеете единствено на половина, а това е сигурна стъпка към неуспеха. Вместо това се концентрирайте върху едно нещо, към което можете да напредвате всеки ден. Това може да е приемане на противоположна връзка от клиенти или основаване на наличие за разнообразни цели в първите дни. По-късно това може да е разпространяване, създаване на партньорства или наемане.

След като сте се вписали в продуктовия пазар, триумфът нормално идва от ефикасното показване на вашия артикул или услуга на пазара през един канал, набиране на сцепление и по-късно утайване върху различен.  Например, може да получите сцепление посредством имейл. Можете да организирате поредно ефикасни имейл акции и по-късно да добавите, да кажем, органични обществени медии (публикуване и коментиране). След това налагате партньорства върху това.

3. Прекъсване на маркетингова акция, преди да има време да проработи 

Всяка маркетингова акция е залог, който се надявате да се изплати. Там, където множеството започващи компании се прострелват в краката обаче, е прекъсването на маркетингова самодейност, преди даже да има късмет.

Маркетингът лишава време. Отнема време хората да видят известие, това обръщение да отекне и те да почувстват предпочитание или потребност от това, което вие оферирате. Трябва да биете този тъпан мощно и постоянно, преди хората да го чуят и схванат. Дори платените реклами не са лост, който можете да дръпнете, с цел да започнете внезапно да създавате нов бизнес.

Ако възнамерявате да се ангажирате с маркетингова акция, дайте й 100% от времето и ресурсите, които са нужни, с цел да я извършите добре и най-малко три месеца, преди да вземете решение дали работи. Някои може да се окажат обещаващи доста бързо. На други това може да отнеме година. 

4. Мащабиране без мащабируема единица икономика 

Стартиращите бизнеси би трябвало да печелят пари от всеки изхарчен $. Фирмите, подкрепени от вложители в рисков капитал, би трябвало да вършат задоволително пари от всеки изхарчен $, тъй че да имат достатъчно доходи, с цел да поддържате кораба на повърхността, когато доларите от рисковите инвеститори свършат.

След като се вместите в продуктовия пазар, евентуално ще би трябвало да харчите пари за разпространяване. Но първо вижте дали можете да спечелите клиенти от маркетингов канал гратис или с минимални разноски. Когато намерите сцепление с безвъзмезден канал, е елементарно да налеете доходи в него като гориво. Не желаете да инвестирате тонове запаси в необоснован канал, единствено с цел да откриете, че разноските ви за придобиване са неустойчиви.

Ако един канал работи с дребна инвестиция, сложете повече гориво в него. Дори най-хубавите маркетингови канали имат своя таван. Вашата работа е да откриете къде е този таван, само че го направете на стадии.

Твърде доста започващи компании виждат ранно сцепление през един канал, одобряват, че има неограничени благоприятни условия и стартират да влагат време и пари в него. Те набират личен състав и даже прибавят още канали. Но е прекомерно рано. Те осъзнават, че разноските за придобиване и интервалът на погашение се трансформират с повишаването на разноските и не могат да се възстановят. Не желаете да изпитате това.

5. Рискуване на всичко с един
залог (маркетингова кампания) 

Няма гаранция, че всеки маркетингов ход ще се изплати. Вземате своя опит, умения и запаси, употребявате ги допустимо най-добре и се надявате на най-хубавото. Ако се справяте добре, тогава можете да реинвестирате облагите.

Изненадващо постоянно срещаната неточност е да залагате повече, в сравнение с можете да си позволите да загубите. Уверете се, че най-лошият сюжет за всеки маркетингов
залог е, че губите пари, само че всички резервират работата си, бизнесът оцелява и репутацията ви остава съвсем непокътната. Направете това и даже най-лошите ви неточности няма да са толкоз неприятни.

Добре е да вършиме неточности, само че множеството могат да бъдат избегнати. Вършете дребните неща в действителност добре първоначално и когато спечелите сцепление, ще можете да вършиме по-големите неща по-бързо, с по-малко риск и с по-големи облаги. 

Източник: Кенет Бърк за 

Превод и редакция: Нели Тодорова        

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР