Грешка в софтуера на CDN мрежата Fastly причини глобален срив

...
Грешка в софтуера на CDN мрежата Fastly причини глобален срив
Коментари Харесай

Eдин потребител срина половината интернет в света


Грешка в софтуера на CDN мрежата Fastly аргументи световен срив на интернет
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният срив на интернет на 8 юни е породен единствено от един консуматор, съгласно медийни следствия на случая от вторник, който направи недостъпни огромни уеб страници и услуги.

Клиент на CDN доставчика Fastly трансформирал систематичните настройки и несъзнателно задействал неточност, скрита в софтуерния код на услугата. Тя е позволена от програмистите на компанията през май 2021 година с стартиране на регулярната актуализация, разкри.

Всичко това докара до неуспех на доста огромни услуги, само че въпреки всичко казусът в софтуера на Fastly беше отхвърлен за към един час. Все още не се знае дали въпросният клиент, предизвикал световния срив, е физическо лице или компания.

Според BBC, в деня на срутва клиентът е решил да промени систематичните настройки, което е изцяло позволено. Действията му водят до бързо излизане от строя на услугата. Вината на потребителя е единствено косвена, защото не той е причина за грешката в софтуера на доставчика.

Ръководството на Fastly призна виновността си за случая и се извини на всички, които по някакъв метод бяха наранени от прекъсването на половината интернет в света. Компанията е можела да планува казуса, само че в последна сметка грешката в софтуерната актуализация е открита едвам на 8 юни 2021 година, откакто всичко се е счупило.
още по тематиката
Сега Fastly ревизира цялата си мрежа за други неточности. Компанията възнамерява да разгласява обстоен отчет за случая, в това число да изясни за какво програмистите не са разкрили казуса при актуализацията на софтуера още на етапа на тестване.

Провалът на Fastly, който аргументи нетрудоспособност на голям брой уеб уеб сайтове и услуги, е обвързван с общата подчиненост на актуалния интернет. Fastly е компания, която предлага услуги за доставка на наличие (CDN). Тя употребява световни сървърни мрежи, с цел да усъвършенства достъпа до уеб уеб страниците посредством кеширане на някои данни допустимо най-близо до крайния консуматор.

CDN мрежата на Fastly се употребява от огромни уеб платформи, познати по целия свят. Такива си, да вземем за пример, известните стрийминг услуги Spotify, Twitch, Hulu, HBO Max, Vimeo и други Но Fastly не е единственият снабдител на CDN в света. Много компании дават сходни услуги, най-големите от които са Akamai, Cloudflare и CloudFront.

Сред жертвите на случая от вторник с изключение на дребните уеб уеб сайтове са услуги на Amazon, Amazon Web Services, GitHub, форума Stack Overflow, новинарски портали като CNN, The Guardian, Bloomberg, The New York Times, BBC и Financial Times. Системите за разплащане също бяха наранени, включително Fast PayPal.

Според следствието на BBC, мащабът на срутва в интернет от 8 юни се мери с към 85% от трафика, преминаващ през сървърите на Fastly.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР