Гребен планина се намира на около 70 км от София,

...
Гребен планина се намира на около 70 км от София,
Коментари Харесай

Гребен планина - най-живописната планина в Западните покрайнини

Гребен планина се намира на към 70 км от София, до село Врабча. По-голямата ѝ част се намира на територията на Сърбия. Въпреки дребната повърхност на българска територия, тя предлага доста забавни забележителности и направления.

В Гребен е връх Драговски камик (1118 м). Северното му чело е с форма на висока пирамида и по тази причина е именуван " Трънският Матерхорн ". Върхът е праисторическа, антична и късноантична цитадела. Намира се сред трънските села Врабча и Филиповци.

Изкачването на връх Стакьов камък (1051 м) от село Врабча е евентуално най-краткият маркиран туристически маршрут. От него се откриват чудесни гледки към Руй, Стара планина, Ездимирска планина, Завалска планина, както и към Влашка и Гребен в Сърбия.



Връх Гарванов камък (1008 м) е на най-северната част от билото. Мястото е тракийско светилище и там могат да се видят разнородни скали и камъни с причудливи форми, на някои от които има издълбани знаци.

Най-висок връх на българска територия е връх Голеш с надморска височина от 1156 м. Той се намира на самата граница, заради което се изисква да се уведоми Гранична полиция. А най-високият връх на планината е в Сърбия - Дзиглина морава, висок 1337 м.

Вляво от шосето, водещо от пътя за град Трън към село Врабча, директно преди първите къщи на селото, се отбива дребна пътечка, водеща до Врабчанският (Врабченският) водопад.





Водите на водопада идват от Врабчанската река и падат от към 4 метра. Над него във варовиковите стени са се образували голям брой пукнатини, скални ниши и пещери. Непосредствено преди водопада реката е прокопала двадесетметров скален тунел. От дясната му страна има карстов извор с чешма. В непосредственост до водопада е построен ъгъл за пикник и почивка.





Районът към водопада е подобаващ за феновете на скално катерене. Миналата година COVID-19 въодушеви алпиниста Николай Петков, който кръсти катерачен маршрут край Врабчанския водопад с името “Корона вирус”.











От водопада може да се направи къс преход до село Банкя, в което има минерален извор и басейн.

В непосредственост могат да се прегледат още Бежанската пещера, Драговското врело, Ябланишкото ждрело и още няколко дребни пещери и водопади.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, Българска национална телевизия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР