Гръцкото правителство възнамерява да даде разрешителни за пребиваване и работа

...
Гръцкото правителство възнамерява да даде разрешителни за пребиваване и работа
Коментари Харесай

Гърция ще даде разрешителни за работа на 30 000 мигранти

Гръцкото държавно управление има намерение да даде разрешителни за престояване и работа на към 30 000 мигранти, които са влезнали в страната нелегално, съгласно министерството на труда, съобщи ДПА.

Мярката ще бъде въведена посредством изменение в съществуващото законодателство и ще бъде импортирана в Народното събрание през днешния ден.

Министърът на труда Адонис Георгиадис съобщи за радио Скай, че този ход е подбуден от дефицита на работна ръка в Гърция, по-специално в земеделието.
Досега мигрантите, които са влезнали в Гърция без позволение, имаха право да работят на цялостен работен ден, чак откакто са живели в страната минимум седем години.

Според новата мярка всеки, който може да потвърди, че е живял в Гърция най-малко три години, не е правил никакво закононарушение и има предложение за работа, може да получи статут на законно пребиваващ.

Георгиадис сподели, че законодателството ще помогне за битката с противозаконното полагане на труд. Тези, които са работели незаконно до момента, към този момент ще подлежат на обществено и пенсионно обезпечаване и ще заплащат нужните вноски.

Най-важното, въпреки всичко, е, че тази стъпка ще помогне за запълване на незаетите работни места, означи министърът.

Според медийни известия Гърция сега има дефицит на към 70 000 служащи в производството на плодове, зеленчуци и маслини, както и в животновъдните ферми. Има също десетки хиляди незаети работни места в секторите на туризма и строителството.

Гърция е една от главните дестинации за бежанци и мигранти, търсещи достъп до Европейския съюз. Според организацията на Организация на обединените нации за бежанците близо 45 000 души са пристигнали в Гърция по земя или по море от Турция до 10 декември тази година.

Някои от тях получават леговище, само че на други им е отказано. Част от тях по-късно остават незаконно в страната, като постоянно живеят при неприятни условия, а противозаконният им статут ги принуждава да работят незаконно против ниско възнаграждение, отбелязва организацията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР