Гръцкото правителство ще предложи субсидии на домакинствата, за да им

...
Гръцкото правителство ще предложи субсидии на домакинствата, за да им
Коментари Харесай

Срещу високите цени на тока Гърция дава пари за нови хладилници и климатици

Гръцкото държавно управление ще предложи дотации на семействата, с цел да им помогне да сменят старите си хладилници и климатици с по-икономични модели и по този начин да понижат растящите си сметки за електрическа енергия, заяви Ройтерс.

Подобно на доста други страни от Европейски Съюз, Гърция е обхваната от растящите енергийни разноски, подсилвани от спирането на газовите потоци поради войната в Украйна.

Гръцките семейства ще могат да закупят до три нови, по-енергийно ефикасни уреда - климатици, хладилници или фризери, против дотация, която ще покрива сред 30% и 50% от цената за всеки апарат, сподели в телевизионно изказване министърът на енергетиката Костас Скрекас.

" Съгласно програмата, която разгласяваме през днешния ден, ние даваме късмет на стотици хиляди семейства да понижат доста - до 40%, потреблението на сила ", съобщи министърът.

Според изчисленията с по-икономичните уреди Гърция ще може да спести електрическа енергия, равна на тази, употребявана годишно от град със 100 хиляди души население.

Очаква се самодейността да коства 150 млн. евро. Тя ще бъде финансирана със средства на Европейски Съюз.

Преди две седмици държавното управление подреди намалявне на потреблението на електрическа енергия в публичните здания, за чието изстудяване ще се разчита повече на естествената циркулация на въздуха и затъмняването с щори, в сравнение с климатиците.

Още предходната година гръцкото държавно управление одобри пакет за компенсиране на повишаването на силата на стойност 7 милиарда евро, предвиждайки подкрепяне за заплащане на сметките за ток и други ограничения.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР