Гръцкото правителство наложи ограничение на броя на посетителите на Акропола,

...
Гръцкото правителство наложи ограничение на броя на посетителите на Акропола,
Коментари Харесай

Гърция ограничава посещенията на Акропола от септември

Гръцкото държавно управление наложи ограничаване на броя на посетителите на Акропола, което ще влезе в действие от септември.

Гърция разгласи, че ще ограничи броя на ежедневните гости на Акропола, с цел да подсигурява сигурността и дълголетието на античния монумент.

От септември обектът на международното завещание на ЮНЕСКО в Атина ще приема не повече от 20 000 гости дневно, съгласно министъра на културата на страната Лина Мендони, оповестяват от CNN.

В изявление за гръцката радиостанция Real FM в сряда Мендони сподели, че смяната се вкарва като пробна след изследване на държавната " Гръцка организация за развиване на културните запаси ".

Тя сподели, че сега до 23 000 души посещават забележителността всеки ден.

" Това е голямо число ", сподели тя на интервюиращия. " Туризмът явно е желан за страната и за всички нас, само че би трябвало да помислим и да разберем по какъв начин несъразмерният туризъм няма да навреди на паметника ".

Построена на каменист рид през пети век пр.н.е., античната крепост е дом на сбирка от исторически руини, здания и артефакти – най-известният е храмът Партенон, отдаден на богинята Атина.

Акрополът и неговите монументи " образуват най-великия архитектурен и артистичен комплекс, наследен от гръцката древност на света ", съгласно ЮНЕСКО.

" Мястото е отворено всеки ден от 8 сутринта до 20 часа, само че половината от посетителите нормално идват заран, сред 8 сутринта и обяд ", сподели Мендони.

" Това основава неприятни условия за обекта, посетителите и личния състав, който се пробва да одобри този огромен размер от хора ", добави тя.

Мендони сподели, че държавното управление възнамерява да сътвори почасови ограничавания на посетителите, с цел да избегне усложнения.

" Например, 3000 души ще получат достъп от 8 до 9 сутринта локално време, 2000 през идващия час, 9-10 сутринта ", сподели тя.

Ограничението за броя на посетителите ще варира денем, само че ще бъде в действие от момента, в който комплексът се отвори, до затварянето му.

Мендони сподели, че мярката ще разреши на държавното управление да отбрани паметника и да усъвършенства цялостното прекарване за посетителите.

Тя сподели, че новата система ще бъде тествана от началото на септември, като държавната телевизия ERT оповестява, че ще стартира в понеделник, 4 септември. След това рестриктивните мерки ще влязат в действие от 1 април, преди летния сезон на 2024 година, удостовери Мендони.

От 1 април новата система ще важи и за други археологически обекти, които работят с електронни билети, представляващи 90-95% от посетителите на гръцките обекти.

Миналият месец гръцките управляващи затвориха Акропола и други археологически обекти за няколко часа през най-горещата част от деня, до момента в който страната се бореше със смъртоносна гореща вълна.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР