Гръцко военно формирование ще патрулира над Черно море с един

...
Гръцко военно формирование ще патрулира над Черно море с един
Коментари Харесай

С БГ помощ: Гръцки самолет патрулира в Черно море

Гръцко военно формирование ще патрулира над Черно море с един аероплан, на който ще бъде обезпечена поддръжка от страна на нашата авиация. Тази заран Народното събрание утвърди на първо четене съглашение, подписано сред военните министерства на България и Гърция предходната година, с което се урежда тази взаимна самодейност.

Гръцката страна ще обезпечи самолета, а българската ще обслужва въздушното придвижване и ще поддържа самолета и летателните екипажи на военно летище Безмер.

В отчета към законопроекта, с който се ратифицира съглашението, се показва, че задачата на сходни патрулни задачи е да се увеличи „ възпиращия и отбранителния капацитет на Алианса в Черноморския район, усилване на ситуационната информираност, оперативната съгласуемост и опцията за отговор на закани “.

Както се очакваше, против съглашението скочиха от „ Възраждане “. Депутатът от партията Николай Дренчев, който е някогашен боен авиатор, означи, че става въпрос за разследващ аероплан с огромни благоприятни условия, който ще прави разследващи дейности по отношение на съветските кораби в Черно море.

Той предизвести, че това ще „ пропука тънкия лед “, на който страната ни се намира сега, по отношение на войната в Украйна. И разгласи, че разноските на гръцкото военно отделение за гориво ще се покриват от българския бюджет, и те занапред ще порастват.

На изказванията му реагира Атанас Славов от Демократична България. Той уточни, че България разполага с стеснен потенциал за разузнаване. „ Ако този аероплан прави такова, толкоз по-добре, толкоз по-защитени сме ние. Това е единствено увеличаване на нашия потенциал да отговорим на агресивното държание на Русия. Колкото повече съдружници имаме в България, толкоз по-защитени сме “, съобщи десният политик.

Дренчев се отдаде на мемоари от времето, когато българската бойна авиация е разигравала учения, при които сходни гръцки самолети е трябвало да бъдат или държани на разстояние, или сваляни. „ Със сигурност съветските военни по никакъв начин няма да му се зарадват. Това е война. Ние настойчиво се опираме до котлона, с цел да забележим дали пари “, обърна се той към ръководещите. И още веднъж заприказва за проблемите с цената на авиационното гориво, които ще паднат върху българските данъкоплатци.

Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия сопнато го обори: „ Няма такова нещо. Гръцката страна си поема издръжката на контингента. “ Размяната на реплики в същия дух продължи още известно време поради ожесточената опозиция на депутатите от „ Възраждане “, които продължаваха да настояват, че гръцкият аероплан ще бъде употребен против воюващите руснаци.

Те обаче подминаха обстоятелството, че съглашението сред българското и гръцкото военни министерства е подписано от българска страна на 19 август м.г., а от гръцка – на 17 ноември м.г. Това е доста преди войната да стартира. А самата концепция за сходни задачи може да се наблюдава още до срещата на върха на НАТО във Варшава от 2016 година

При гласуването на законопроекта обаче той беше утвърден със 102 гласа. „ Против “ нямаше, даже от „ Възраждане “. Само двама депутати се въздържаха – единият от националистическата партия, а другият, изненадващо, от Има Такъв Народ, която влиза в ръководещата коалиция. Законопроектът ще бъде гласуван на второ четене идната седмица.
ТЕМА преди 2 часа 262 преди 13 часа 4520 преди 14 часа 1602
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР