Гръцкият външен министър Никос Коциас е на посещение в Скопие

...
Гръцкият външен министър Никос Коциас е на посещение в Скопие
Коментари Харесай

Мирен протест заради спора за името посреща гръцкия външен министър в Скопие

Гръцкият външен министър Никос Коциас е на посещаване в Скопие до края на деня, предадоха македонските медии и гръцкото външно министерство, представено от Българска телеграфна агенция. Визитата е реципрочна, откакто сътрудника му Никола Димитров посети Атина малко след встъпването си в служба като част от възобновения опит да се позволи разногласието за името сред Македония и Гърция.

Македонските медии оповестяват, че Коциас ще бъде посрещнат с митинг пред министерството на външните работи, проведен от неправителствените организации Световен македонски конгрес и Македонски манифест по отношение на настояването на Гърция Македония да смени името си. Демонстрацията им ще стартира към 11 ч. българско време.

Вчера двете организации изпратиха отворено писмо до държавното управление и до парламентарната съпротива, в което акцентираха, че в разногласието за името би трябвало да има " алена линия ". " Били сме, сме и ще бъдем македонци и Македония. Името на страната е идентичността на нацията! ", декларират двете организации и упорстват за абсолютно преустановяване на договарянията за името. " При всички разлики сред нас, македонците, единствено Македония е общият ни знаменател! За жал Европейският съюз и НАТО три десетилетия от независимостта ни изнудват и дискриминират. Първо би трябвало да имаме самоуважение., с цел да ни почитат другите. "

Организация Световен македонски конгрес е основана през 1990 година в Скопие и се самоопределя като " неофициален международен парламент на всички македонци ", а Македонски манифест сплотява група македонски интелектуалци.

В македонската столица той ще беседва с външния министър Никола Димитров, с президента Георге Иванов, с премиера Зоран Заев, с вицепремиера по европейските въпроси Буяр Османи, както и с представители на парламентарни партии.

" Важно е да откри връзка, да забележим какво е най-важно за Гърция и да разбираем какво е най-важно за Македония ", съобщи пред публицисти Никола Димитров в очакване на визитата. Той посочи, че Гърция е " по-стара народна власт " от Македония, членка е на Европейски Съюз и НАТО и има доста значима геостратегическа позиция в района, тъй че може да даде подтик на европейската интеграция на страните от района.

Същевременно е значимо Атина " да признае новия миг в Македония " и да поддържа тласъка, който управляващите се пробват да дадат, сподели външният министър в Скопие Никола Димитров, представен от електронното издание МКД. Той признава, че досега направените стъпки от двете страни през последните 3 месеца не са свързани със разногласието за името, само че че те са знак за " новия дух и новата външна политика на Македония ".

" Македония има право да влезе в НАТО с краткотрайната препоръка, която употребява в Организация на обединените нации, " сподели още Димитров, представен от Телевизия 24, имайки поради името " Бивша югославска република Македония ". Непризнаването на името " Република Македония " от Гърция блокира страната като евентуален член на Алианса.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Балкани (4567)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР