Гръцкият външен министър Никос Кодзиас заяви в Белград, че страната

...
Гръцкият външен министър Никос Кодзиас заяви в Белград, че страната
Коментари Харесай

Атина: Забравете, никога няма да признем Косово

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас съобщи в Белград, че страната му няма да признае независимостта на Косово, като посочи, че косовското посланичество, което се възнамерява да бъде намерено в Атина, ще бъде комерсиално, а не дипломатическо, съобщи организация Beta.

"Още през 2011 и 2014 година, по време на тогавашното държавно управление, бе контрактувано да се открие комерсиално посланичество на Косово. Когато бъде намерено, то няма да бъде дипломатическо посланичество. Такова нещо не е нито контрактувано, нито планувано ", сподели Кодзиас на взаимна конференция със сръбския си сътрудник Ивица Дачич.

Дачич удостовери, че на срещата с Кодзиас са разговаряли на тази тематика, като посочи, че "това не е самопризнание или смяна на позицията " за Косово. Той благодари на гръцкия министър за поддръжката за териториалната целокупност на Сърбия.

Попитан за договарянията по разногласието за името на Македония, Кодзиас сподели, че е направена крачка напред, а ключът към решаването на разногласието е "реализъм и прагматизъм ".



"Нужен е компромис. Двете страни би трябвало да схванат, че не могат да получат всичко ", добави гръцкият министър.

Дачич разяснява, че най-плодотворно е да се беседва непосредствено за установяването на тези проблеми, които "засягат предишното, традицията и историята на района ".

"Сърбия демонстрира схващане към позицията на Гърция ", сподели Дачич, отбелязвайки, че признаването на Македония под конституционното й име Република Македония е било "необмислен ход " на Белград.

Той посочи още, че държанието на Македония към Сърбия е било "неадекватно ", като напомни, че Скопие призна независимостта на Косово.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР