Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че основен приоритет му е

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че основен приоритет му е
Коментари Харесай

Мицотакис: Основен приоритет на гръцкото правителство е повишаването на реалните заплати

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис съобщи, че главен приоритет му е повишението на действителните заплати, с цел да се покрият по-високите разноски за живот. Той се включи отдалечено в полемика с основния изпълнителен шеф на американската банка „ Джей Пи Морган Чейс “ (JPMorgan Chase) Джейми Даймън по време на събитие в Ню Йорк през вчерашния ден, на което Гърция беше показана като капиталова дестинация, оповестява организация АНА-МПА. 

Мицотакис означи, че неговото държавно управление е наследило доста проблеми, когато е пристигнало на власт през 2019 година Той показа, че си спомня една от кориците на англоезичното списание „ Икономист “ (The Economist), на която е имало хеликоптер, прелитащ над Акропола в Атина, а заглавието е гласяло „ Акропол в този момент “ – ясна отпратка към американския филм „ Апокалипсис в този момент “. 

В този подтекст водачът на ръководещата гръцка партия Нова народна власт уточни, че през цялото време партията му е била наясно, че стопанската система би трябвало да бъде пренасочена по пътя на устойчивия напредък, без да се заплашва фискалната позиция на страната. 

По думите му държавното управление е постигнало това, като е трансформирало основите на гръцката стопанска система – от стопанска система, учредена най-вече на потреблението, към стопанска система, разчитаща в доста по-голяма степен на напредък, учреден на вложения. Той се базира и на бързото повишаване на директните задгранични вложения в Гърция през последните години.

За провеждането на промени Мицотакис съобщи, че държавното управление му е изцяло наясно, че следва още доста работа за възстановяване на конкурентоспособността на страната посредством възстановяване на бизнес средата. 

Той особено акцентира фокуса на държавното управление върху правосъдната промяна, защото понастоящем „ времето, належащо за разглеждане на едно дело в Гърция, е недопустимо “. 
„ Поставил съм доста ясни цели. Основната ми цел е нарастването на действителните заплати, защото знаем, че разноските за живот не престават да нарастват. Когато безработицата понижава, заплатите се усилват – това е добре, добре е за бизнеса. [Хората, ръководещи бизнес,] ще би трябвало да заплащат повече, с цел да привлекат висококвалифицирани служащи, и могат да го създадат, тъй като намалихме данъчните ставки. Позицията ни във връзка с бизнеса е доста ясна през цялото време: понижаваме налозите върху юридическите лица и дивидентите, опростяваме регулаторната рамка “, сподели гръцкият министър-председател.

От своя страна Джейми Даймън поддържа мнението, че икономическият напредък на Гърция е воден от рационални и ефикасни политики и промени, и означи, че страната е постигнала удивително понижаване на съотношението на държавния дълг към брутния вътрешен артикул (БВП). 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР