Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че е важно каналите за

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че е важно каналите за
Коментари Харесай

Гърция обеща да внимава с реториката спрямо Турция

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис съобщи, че е значимо каналите за връзка с Турция да останат отворени макар острата изразителност, която ускори напрежението сред двете прилежащи страни, оповестява " Ройтерс ".

Атина и Анкара са сътрудници в НАТО, само че са в несъгласие по редица въпроси - от морските и въздушните граници до евентуалните енергийни източници в Средиземно море и етнически разделения Кипър.

Наскоро напрежението още веднъж се изостри, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган предизвести Гърция да спре да въоръжава острови в Егейско море, които би трябвало да имат демилитаризиран статут според интернационалните контракти. От своя страна, Гърция отхвърля изказванията на Турция като неоснователни.

Мицотакис акцентира, че интернационалното право е на страната на Гърция.

Ще оставим настрани всяка изразителност, която се отклонява от разпоредбите на положителната дипломатическа процедура, даде обещание той по време на среща с кипърския президент Никос Анастасиадис в Никозия.

" Вярвам, че това е верният метод и бързо ще се върнем към по-спокойни води, като не преставаме да поддържаме отворени канали за връзка. Моето мнение е и постоянно е било, че даже в най-трудните моменти те в никакъв случай не би трябвало да се затварят ", посочи гръцкият министър председател.

Вчера министрите на защитата на Турция и Гърция се срещнаха в коридорите на срещата на НАТО в Брюксел и разискаха поддържането на разговор за облекчение на засиленото в последно време напрежение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР