Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще информира лидерите на страните от

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще информира лидерите на страните от
Коментари Харесай

Мицотакис ще обсъди с балканските лидери доставките на енергоносители и поведението на Турция

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис ще осведоми водачите на страните от Югоизточна Европа на среща на върха в петък вечерта в Солун за провокациите на Турция, както и ще разиска с тях ролята на Северна Гърция като входна точка за енергийни и други артикули в района, пишат гръцките медии .

Както съобщи водачът на южната ни съседка в петък в ефира на солунското общинско радио " Fm100 " , срещата на върха „ ще даде опция за изчерпателно разискване на провокациите пред необятния район, с цел да се видят най-хубавите способи за справяне с икономическата рецесия и последствията “ от обстановката в Украйна.

„ Ще имам опция да осведомявам сътрудниците си за турската провокативност, каквато тя се прояви през последните седмици, само че никога на тази среща на върха Турция не е съществена тематика на разискване. Нашият интерес е ориентиран към Югоизточна Европа и водещата роля, която Гърция, Северна Гърция и изключително Солун могат да играят като портал за импорт на артикули и сила. Гърция се връща динамично към Югоизточна Европа, Балканите и, несъмнено, северногръцките компании ще бъдат основните участници в тези огромни старания “, акцентира Мицотакис.

Той означи, че днешната среща на върха в границите на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) ще бъде възобновяването с по-интензивни старания, с цел да могат, нагледно казано, „ страните от Западните Балкани да се закотвят в безвредното пристанище на Европа “.

Мицотакис сподели, че е било негова самодейност срещата на върха да се организира в Солун и за него е наслаждение и чест, че ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и немският канцлер Олаф Шолц, които той персонално е поканил да се причислят, ще участват персонално, с цел да се подчертае огромното значение, което се придава на страните от Западните Балкани.

Според гръцките управляващи срещата на върха ще се организира при закрити врата. Мицотакис ще открие работата си вечерта и ще приказва на конференция след края от срещата на върха, която ще бъде излъчена по локалната телевизия. Освен Гърция, в срещата на върха ще вземат участие водачите на България, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия, Черна гора, Молдова, Румъния, Сърбия, Словения и Турция.

Мицотакис разгласи на 3 май построяването на плаващ терминал за полутечен природен газ (ВПГ) в гръцкия пристанищен град Александруполис. Тогава министър-председателят означи, че към този момент единственият настоящ ВПГ терминал в Гърция в град Ревитус покрай Атина, заради разширението си, ще усили потенциала си със 155 хиляди кубически метра природен газ, а терминалът в Александруполис ще добави още 154 хиляди кубични метра за страната.

Според Мицотакис тези гръцки ВПГ терминали ще могат изцяло да покрият освен националния пазар, само че и да заменят забележителна част от доставките на съветски газ за Балканите, в композиция с модернизацията на някои газопроводи и употребата на газовите интерконектори Гърция - България, България - Сърбия, Гърция - Северна Македония. Допълнителни количества природен газ могат да се изпращат през България и Румъния за пазарите на Молдова и Украйна, сподели още министър председателят.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР