Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е скептичен относно предложенията Европа да

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е скептичен относно предложенията Европа да
Коментари Харесай

Кириакос Мицотакис е скептичен относно модела Италия-Албания за миграцията в ЕС

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис е песимистичен по отношение на предложенията Европа да изпраща мигранти в трети страни за обработка на техните молби за леговище  предаде Файненшъл Таймс.

" Нека бъда деликатен тук. Това е двустранно съглашение. Не знам дали може да се повтори на европейско равнище. Трябва също по този начин да забележим дали в действителност работи ", сподели Мицотакис в изявление за медията.

" Тези хора се обработват според италианското законодателство за даване на леговище и каквото и да се случи с тях, те по един или различен метод ще бъдат върнати в Италия. Ако го създадем на европейско ниво . . . къде биха отишли? " , зачуди се гръцкият министър председател.
 С ново законодателство Европейска комисия усилва депортациите на противозаконни мигранти
С ново законодателство Европейска комисия усилва депортациите на противозаконни мигранти

Урсула Фон дер Лайен желае Европейски Съюз да построи равнище на хармонизация и доверие

Мицотакис прикани Европейски Съюз да усили законната миграция паралелно с напъните за ограничение на противозаконните влизания, защото има сериозна потребност от квалифицирани и неквалифицирани служащи в европейската стопанска система .

По думите му " в случай че желаете да построите огромна ограда, имате потребност и от огромна врата " и акцентира дефицита на работна ръка в Гърция: " Кой ще ни бере маслините? Ние сме континент, който се свива и всички осъзнаваме, че с цел да поддържаме продуктивността си, ще ни би трябвало работна ръка, неквалифицирана или квалифицирана. "

Мицотакис уточни, че Гърция е избавила " хиляди хора в морето ", само че посочи, че страната ще " затрудни влизането на хора ".

Гръцкият водач, който е на власт от 2019 година и е политически съдружник на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, прикани Брюксел да удвои напъните за увеличение на броя на несполучливите депортирани мигранти, който сега възлиза на 20%.

" Има хора, чиито молби за леговище са отхвърлени . . .  и какво да вършим с тях в никакъв случай не е било тематика на полемика. Някои от концепциите, които бяха препоръчани, ми се костват забавни. Но мисля, че към момента сме на ранен стадий от представянето на съответно предложение ", посочи Кириакос Мицотакис.

Мицотакис се причисли към 11 други водачи на Европейски Съюз, в това число фон дер Лайен, преди срещата на върха в Брюксел в четвъртък сутринта, където разискаха непринудено репатриране и " центрове за връщане ".
 Главчев: Изнесените центрове са мигранти са добра концепция
Главчев: Изнесените центрове са мигранти са добра концепция

Mигрантскияt напън е намалял със 70% спрямо 2023 г

Миналата седмица полският министър Туск сподели, че краткотрайно ще спре правото на леговище за хора, идващи в страната през Беларус, като дефинира това за опити на Минск и Москва да дестабилизират Полша.

Неговият ход пристигна, а финландският министър председател Петери Орпо в четвъртък прикани други страни също да изградят огради, с цел да защитят външната граница на блока. Той прикани Европейски Съюз да одобри ново законодателство за противопоставяне на " инструментализираната миграция " от Русия и Беларус.

На 9 септември , с цел да се оправи с незаконната миграция и да отбрани обществото от ислямисткия екстремизъм,

Докато немската дясна съпротива упорства Берлин да разпореди даването на леговище по метода, по който го прави Италия, Олаф Шолц сподели в четвъртък, че " концепции, които съставляват единствено доста малко, дребни капки, в случай че погледнете числата, в действителност не са решението за толкоз огромна страна като Германия ", в явно позоваване на обстоятелството, че единствено 16 мъже до момента са били изпратени от Италия в Албания.

На 15 октовмри италианският министър председател Джорджия Мелони дефинира проекта за изпращане на мигранти в Албания като " самоуверен и невиждан ", заявявайки, че Италия дава образец на останалата част от Европа, като изпраща мигранти в трети страни за обработка на техните молби за леговище.

Под изискванията на петгодишното съглашение с Албания, до 36 000 мигранти могат да бъдат изпратени в страната всяка година., с италиански чиновници и съдии, които ще преглеждат делата посредством видео връзка от Рим.
 Мелони отбрани проекта за изпращане на мигранти в Албания като самоуверен и невиждан
Мелони отбрани проекта за изпращане на мигранти в Албания като самоуверен и невиждан

Тя счита, че моделът може да служи за образец на други страни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР