Гръцкият премиер Алексис Ципрас се обяви за запазване на средствата

...
Гръцкият премиер Алексис Ципрас се обяви за запазване на средствата
Коментари Харесай

Ципрас: Трябва да избегнем намаляване на финансирането за общата селскостопанска политика

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас се разгласи за опазване на средствата за кохезионната политика и за общата селскостопанска политика в Европейски Съюз, оповестява организация АНА-МПА. Ципрас е в Брюксел за съвещанието на Европейския съвет, една от тематиките на което е многогодишната финансова рамка за 2021- 2027 година, предава Българска телеграфна агенция.

"Има нови цели вследствие на новите провокации. Всички сме съгласни, че би трябвало да ги финансираме. Не и обаче във щета на кохезионната политика и на общата селскостопанска политика ", сподели през вчерашния ден гръцкият министър председател.

"Какво обръщение ще отправим към жителите, които наблюдават със песимизъм развиването на Европейски Съюз през последните години, тъй като това е едно развиване към усилване, а не към туширане на неравенствата, както сред страните членки, по този начин и в страните членки. Вместо обръщение към тях ние ще създадем подарък на крайнодесните популисти и на антиевропейските сили и то в подтекста на евроизборите. Следователно би трябвало да намерим метод да избегнем намаляването с 10 % на финансирането на кохезионната политика и с 15 % на общата селскостопанска политика. И това ще стане, в случай че увеличим бюджета от 1,1 на 1,3 % от европейския Брутният вътрешен продукт. Както и да намерим също по този начин нови вътрешни запаси, без да натоварваме жителите си ".

Сред опциите за това Ципрас означи въвеждането на налог върху огромните финансови покупко-продажби и върху огромните компании в интернет.

Ципрас дефинира целия модел на бюджета като "нелогичен ". Той се опълчи изрично на намаляването на тавана на годишните заплащания (capping). Според него това би било незаслужено към Гърция и ще докара до парадокса страни, които се нуждаят от поддръжка, да не могат да я получат, до момента в който други, които нямат потребност от поддръжка, да бъдат финансирани, като по този метод се нарушава правилото на кохезията и на конвергенцията.

Гръцкият министър председател се опълчи изрично и на увеличението на националното съфинансиране в общата селскостопанска политика от 20 на 30 %, тъй като ще сложи в неизгодна позиция страните от европейския Юг, които имат недостиг, по отношение на страните от Севера, които означават остатък.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР