Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че е важно да се

...
Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че е важно да се
Коментари Харесай

Гърция иска да отвори нова глава в отношенията с Турция

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас разгласи, че е значимо да се разширят каналите за връзка с Турция . Това стана по време на визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Атина през днешния ден, оповестяват турските и гръцките медии.

В взаимната конференция на двамата водачи Ципрас акцентира, че Гърция желае да отвори нова глава в турско-гръцките връзки през 2018 година Той означи, че двамата са се разбрали да стартират разисквания за ограничения по създаване на доверие с Турция .

 Гърция отряза Ердоган за проверка на Лозанския контракт
Гърция отряза Ердоган за проверка на Лозанския контракт

Договорът дефинира границите сред двете страни

" Ние преживяме сериозен интервал в нашите съседски връзки. Период на напрежение в връзките на Европейски Съюз с Турция, интервал на тревожни развития в нашия район, в Близкия изток и в Европа ", изтъкнал Ципрас по време на взаимната конференция с Ердоган.

" В този интервал имаме вяра, че е толкоз значимо, колкото и до момента, да засилим нашите канали за връзка . Ние можем да реализираме това единствено въз основа на взаимното почитание ", допълнил гръцкият министър председател.

От своя страна Ердоган подчертал, че мюсюлманите в Западна Тракия в Гърция даже нямали право да избират собствен мюфтия от своята общественост.

" Не можете да установите каквато и да е дискриминация против турски жители от гръцки генезис . В Западна Тракия обаче даже н е е разрешено да се написа думата " турски ", натъртил турският президент.

Отбелязвайки, че междинният приход на турците в Западна Тракия е 2 200 $, Ердоган изтъкнал: " Стъпки за вложения и икономическо развиване не са предприемани, като затова Лозанския контракт би трябвало да бъде обновен . "

Лозанският контракт е подписан през 1923 година и урежда границите сред Гърция и Турция и по-конкретно териториалното систематизиране на егейските острови сред двете страни. По-рано през днешния ден гръцкият президент Прокопис Павлопулос по време на среща с Ердоган отхвърли проверка и предоговаряне на Лозанския контракт.

Засягайки щекотливата тематика Кипър, Ердоган показал, че Турция желала да реализира взаимно решение с Гърция по отношение на проблемите към острова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР