Гръцкият премиер Алексис Ципрас избра за среща с българския си

...
Гръцкият премиер Алексис Ципрас избра за среща с българския си
Коментари Харесай

Ципрас води Борисов в имарета на Мохамед Али паша

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас избра за среща с българския си сътрудник Бойко Борисов хотел " Имарет " в Кавала. Вчера двамата вечеряха там, а през днешния ден ще водят настоятелен диалози.

Архитектурното украшение е издигнато като мюсюлманско учебно заведение и подслон през 1817 година от Мохамед Али паша (1769-1849). Роденият в Кавала албанец става един от най-влиятелните военноначалници на Османската империя, само че като валия на Судан и Египет през 1831 година се опълчва против султана. Смятан е за създател на актуален Египет, остава в историята като модернизатор и напредничав за епохата си властник. Династията, която той основава, продължава ръководството си до 1952 година

Сега превърнатият в първокласен хотел парцел съчетава съвременен разкош с истинска отоманска архитектура като изключително впечатляваща е хамам банята.

Българската делегация бе посрещната първо от дъжда над летището. Това обаче бе изтълкувано като добър знак. " Ще ни върви по вода ", означиха гостите. Следващият посрещач на аеропорта бе някогашният началник на ДАНС Владимир Писанчев, който в този момент е консул в Атина.

Сред султанския искра в " Имарет " на следващия ден заран ще бъде подписан меморандумът за съгласие сред България и Гърция за построяването на мултимодален транспортен кулоар, свързващ най-важните пристанища на двете страни: Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе.

Документът регламентира подготвителните работи и взаимното ръководство от двете страни на коридора, който ще комбинира пътен, железопътен, воден и речен превоз.

Проектът планува свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен кулоар, както и развиване на пристанищата, които са част от главната ТЕН-Т мрежа. Включено е построяването на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за ръководство на железопътния трафик.

Меморандумът ще бъде подписан от българския министър на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски и от гръцкия му сътрудник Христос Спирдзис.

Очаква се към бъдещия кулоар да проявят интерес огромни вложители от Близкия и Средния Изток, Китай, Русия и други огромни пазари. В формалната делегация, съпътстваща премиера, е включен и вицепремиерът Томислав Дончев.

Ципрас и Борисов се срещнаха за последно на 13 юли в Солун, когато там пристигна и сръбският президент Вучич, дружно с външните министри на трите страни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР