Гръцкият премиер Алексис Ципрас има необходимото мнозинство за ратификацията на

...
Гръцкият премиер Алексис Ципрас има необходимото мнозинство за ратификацията на
Коментари Харесай

Ципрас има мнозинство в парламента за предстоящия вот на доверие

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас има нужното болшинство за ратификацията на Преспанския контракт и за приемането на избор на доверие за неговия кабинет.
Депутатът от партията " Река " Спирос Данелис заяви, че ще поддържа държавното управление, макар позицията на управлението на групировката. По този метод Ципрас може да разчита на най-малко 151 гласа в 300-местния парламент в Атина, съобщи БГНЕС.
Днес следобяд ще започва сесията за възобновяване на доверието към държавното управление в гръцкия парламент, по искане на министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас и ще завърши с гласоподаване на следващия ден за избор на доверие.
Въпреки че в началото сесията беше планувана за 10 часа сутринта локално време, стартът, по искане на водача на Независими гърци, беше отсрочен в 12 часа, с цел да може да завърши церемонията по връчване на новата позиция в Министерството на защитата.
Дебатът би трябвало да бъде открит и завършен с тирада на гръцкия министър-председател, а водачите на политическите партии също ще имат обръщения въпроса.
Утре, евентуално към среднощ, както най-често се случва в гръцкия парламент, депутатите би трябвало да решат дали ще дадат или няма да дадат избор на доверие на държавното управление.
Говорителят на държавното управление и министърът без портфейл Димитрис Санакопулос съобщи през вчерашния ден, че държавното управление ще завоюва доверието и ще може да продължи да управлява страната.
В изявление за гръцката телевизия Алфа той изясни, че вота на доверие на държавното управление не би трябвало да бъде обвързван с утвърждението на Договора от Преспа, защото това са две разнообразни гласувания и едното не дефинира другото и добави, че и двата процеса имат болшинство в настоящия парламент.
Говорейки на конференция, отдадена на Договора от Преспа, гръцкият министър председател Алексей Ципрас поздрави македонския си сътрудник и сподели, че " тъкмо както съседите не са се отдръпнали, по този начин и Гърция няма да се оттегли”, тъй като счита, че съглашението е историческо, национално потребно и патриотично.
Този, който, единствено поради съглашението, се отдръпна от съдружното държавно управление, Панос Каменос, остана без двама от своите депутати, откакто министърът на туризма на Гърция Елена Кундура и заместник-министърът на земеделието Василис Кокалис споделиха че ще гласоподават позитивно за доверието в гръцкото държавно управление, след което бяха експресно отстранени от парламентарната група на Независими гърци.
При утрешното гласоподаване на доверие към държавното управление, още двама депутати от Независими гърци ще заемат противоположна позиция от ръководителя си.
Танасис Папахристопулос, който в предишното обществено съобщи, че поддържа Договора от Преспа, в изявление за гръцката телевизия ЕРТ, повтори позицията си, че ще гласоподава „ за “ и за двете - за доверието към държавното управление и за ратификацията, а по-късно ще отстъпи мястото си в Народното събрание.
Неговият сътрудник Костас Зурарис евентуално ще поддържа държавното управление, само че не и Договора от Преспа.
Говорителят на партия " Река " Спирос Данелис обществено поддържа съглашението сред Македония и Гърция и съобщи на конференцията в Атина, че в този момент е ред на Гърция след сполучливо гласуваните конституционни промени от македонския парламент и при идното одобрение на Договора от Преспа в гръцкия парламент и означи, че Ципра, дружно със Заев, Кодзиас и Димитров пишат история.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР