Гръцкият парламент прие бюджета за 2019 г., първия след излизането

...
Гръцкият парламент прие бюджета за 2019 г., първия след излизането
Коментари Харесай

Гръцкият парламент прие първия бюджет след излизането от спасителните програми

Гръцкият парламент одобри бюджета за 2019 година , първия след излизането на страната от интернационалните избавителни стратегии, съобщи ДПА. След петдневен спор 154 депутати поддържаха проекта за разноски , а 143 гласоподаваха срещу, заяви ръководителят на Народното събрание.

Освен от депутатите от ръководещата коалиция, законопроектът бе подсилен от една самостоятелна национална представителка и от един народен представител от дребната партия Съюз на центристите. Всички останали парламентаристи гласоподаваха срещу, означи Агенция Франс Прес. Правителството на премиера Алексис Ципрас базира бюджета на прогноза за напредък от 2,5%. То също по този начин чака равнището на безработицата да с падне до 16,7% в края на 2019 година по отношение на 18,6% през септември тази година.

Правителството реши да се откаже от ново орязване на пенсиите, което беше планувано в съглашение с кредиторите за началото на 2019 година Очаква се постоянният напредък да поддържа първичния бюджетен остатък - като се изключат заплащанията по дълга - над задачата от 3,5% от брутния вътрешен артикул, изисквана от кредиторите.

Преди вчерашното гласоподаване опозицията в Народното събрание изрази неодобрение от законопроекта . Лидерът на главната опозиционна партия " Нова народна власт " Кириакос Мицотакис упрекна премиера Ципрас, че работи в полза на партията си, а не на страната . " Това ще ви е последният бюджет ", закани се той. Но министър председателят отхвърли рецензиите. " Успяхме. Днес имаме удоволствието да приемем първия бюджет след края на програмата за строги икономии ", сподели Ципрас.

Гърция излезе от третата си избавителна стратегия през август и в този момент се финансира сама, само че остава под деликатно наблюдаване. По време на осемте години ограничения за икономии приходите на междинния грък спаднаха внезапно, което провокира вълна от митинги и стачки.-->

Публичният дълг на Гърция се увеличи през 2018 година до 335 милиарда евро (180,4% от БВП). Миналата година той беше 176,1%, само че през 2019 година се планува да намалее до 167,8%. Увеличаването на дълга се дължи главно на трите следващи заема на обща стойност 243,6 милиарда евро, които Гърция получи от европейските си сътрудници след разразяването на рецесията през 2010 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР