Гръцкият парламент одобри държавния бюджет на балканската държава за 2019

...
Гръцкият парламент одобри държавния бюджет на балканската държава за 2019
Коментари Харесай

Гърция прие държавен бюджет с излишък за 2019 г.

Гръцкият парламент утвърди държавния бюджет на балканската страна за 2019 година За приемането му гласоподаваха 154 депутати в 300-местния парламент, " срещу " бяха 143 парламентаристи. Първият държавен бюджет, който Гърция приема след излизането през август тази година от дългогодишната стратегия за макроикономическа помощ от интернационалните кредитори, се базира на преразгледан макроикономически сюжет. Според него темповете на напредък на националната стопанска система през тази година ще бъдат 2,1%, а през 2019 година - 2,5%. Първичният профицит на бюджета /превишаване на държавните приходи над разноските без да се регистрира обслужването на държавния дълг/ ще доближи през идната година 3,6% от Брутният вътрешен продукт, написа Пик.

Гърците желаят предварителни избори

Държавният бюджет за 2019 година съдържа редица ограничения, ориентирани към икономическото развиване и социално-икономическата поддръжка на популацията, планува се увеличение на частното ползване с 1,1%, растеж на вложенията с 11,9%, повишение на размера на износа с 5,8% и на вноса с 5,2%. Той също по този начин си слага за цел редуциране на безработицата до 16,7% от стопански дейното население на страната спрямо 18,9% през 2018 година

Правителството е заложило в държавния бюджет понижаване на налозите върху недвижимостта на обща стойност 262,5 милиона евро, понижаване на осигурителните вноски на самонаетите, занаятчиите и фермерите, а също по този начин последователно понижаване за четири години на налог приход на юридическите лица от 29% на 25% /съкращаване с по 1% всяка година/. В сферата на разноските се възнамерява субсидиране на осигурителните вноски на младежите на възраст до 25 години, въвеждането на нова скица за субсидиране на наемите, основаваща се на критериите за фамилен приход, поддръжка за основаване на профилирани образователни заведения. 

Икономическият вестник „ Нефтемборики “ означи, че като цяло спомагателните ограничения, ориентирани към икономическото развиване и социално-икономическата поддръжка на популацията, ще костват на държавния бюджет 910 милиона евро. Към тази сума ще се прибавят 2 милиарда и 65 милиона евро, които съставляват отхвърли на държавното управление да редуцира пенсиите през 2019 година По-рано съкращаването на пенсиите през 2019 година беше в съгласие с интернационалните кредитори, само че кабинетът съумя да контракти анулацията на тази мярка, доказвайки, че положителните финансови резултати ще разрешат да се мине без орязване на пенсиите.

За да не реже пенсиите обаче държавното управление трябваше да се откаже от редица обществени ограничения на обща стойност 1,73 милиарда евро. В жертва беше принесено разширението на програмата за ученическо хранене, основаването на нови детски градини, субсидиране на наемите за бедните жители, вложенията в енергийната мрежа /100 милиона евро/ и първичната инфраструктура /още 100 милиона евро/, установи „ Нефтемборики “.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР